Mit ígér az ellenzék?

 

Alig egy hónap múlva választ Magyarország. Így sorra mutatják be a pártok, hogy kormányra kerülésük esetén milyen intézkedéseket vezetnének be. A skála igen széles: az alaptörvény megváltoztatásától az egészségügy megerősítésén vagy az oktatás reformján át a tranzitzónák megszüntetéséig és a betelepítési kvóta bevezetéséig tart.

Néhány hete még azt nyilatkozták az elemzők, hogy az ellenzéki pártok késlekedtek a kormányprogram nyilvánosságra hozatalával. Azóta azonban az ellenzékiek többsége választási pártokká alakultak.

A korábbi elvek feladására világított rá ifj. Lomnici Zoltán, amikor emlékeztetett arra, hogy a DK már „kokettál” Jobbikkal. Az LMP bár azt hangsúlyozta korábban, hogy a múlt embereivel nem áll össze, mégis Medgyessy Péterék tanácsadóját választotta, aki csütörtökön délután elhagyta egyébként a pártot. Hozzátette, hogy a Jobbik pedig azzal, hogy feladta radikális múltját, szintén választási párttá alakult. Karácsony Gergely nem titkolta azon szándékát, hogy egyfajta centrumpárt jellegű választási párt létrehozása a cél – mondta.


Ifj. Lomnici Zoltán szerint egy választási pártnak a lényege, hogy nincs B terv. Egyetlen cél a választás megnyerése, egy másik politikai közösség győzelmének megakadályozása.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint is csupán ígéretcunamiról van szó, de történetük az országról továbbra sincs az ellenzéknek. Az elmúlt egy-két hétben annyi különböző ígéret – a nyugdíj megemelésétől, a 13. havi nyugdíjon át – hangzott el, hogy ezzel az ígéretek komolyan vehetősége megkérdőjeleződik – tette hozzá. Az ellenzéki pártok egymásra licitálnak a jóléti intézkedések kapcsán. Úgy ígérgetnek jóléti intézkedéseket, hogy közben ezzel egyidejűleg azt állítják, az ország romokban, az államkassza üres.

Az ellenzéki pártok megrészegülve a hódmezővásárhelyi, kicsit félreértelmezett eredményekből azt gondolják, hogy úgy veszik fel a kormánypártokkal a versenyt, hogy különböző, de valójában megvalósíthatatlan ígéreteket tesznek – mondta a szakértő.

A Jobbik programjából a béruniót emelte ki ifj. Lomnici Zoltán. Elmondta, hogy ez az ígéret, mind jogilag, mind közgazdaságilag abszurd. Jelenleg az ország elsődleges problémái biztonsági jellegűek, a migráció, a nemzeti szuverenitás és a külső beavatkozás köré összpontosulnak a felmérések alapján. Ezzel szemben az ellenzék inkább a gazdasági és a szociális kérdéseket helyezik előtérbe – tette hozzá.

Az ígéretmozaikokból nem áll össze a történet az ellenzéki pártok oldaláról arról, hogy milyen Magyarországot „csinálnának” – mondta Szánthó Miklós. Mert az élet nagy kérdéseire nem adnak választ. A biztonsági kérdés, a multikulturalizmus nemcsak hazánkban, hanem az összes uniós tagállamban elsődleges.

A Szigetvári Viktornak, az Együtt miniszterelnök-jelöltjének programjáról ifj. Lomnici Zoltán úgy vélekedett, hogy azért kifizetődő a határkerítés eltörléséről és a kvóta bevezetéséről kampányolni, mert vannak olyanok, akik ezt a nézetrendszert támogatják, mint például Soros György. A párt mögött álló Haza és Haladás Alapítvány részesült a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásában. Megjegyezte, hogy az Együtt nem tudott 106 körzetben egyéni jelöltet állítani: a párt az egyik nagy vesztese a jelöltállításnak. Nem tett jót a pártnak a Juhász Péter körül kialakult helyzet sem – fűzte hozzá.

A DK-nál az oktatás kérdése kap nagyobb hangsúlyt. A pártnak van olyan irányvonala, amit még Gyurcsány Ferenc is tart, ebből a szempontból konzekvensek – mondta az Alapjogokért Központ igazgatója. De nagyon szűk az a szavazóbázis, amely ezekre az üzenetekre fogékony – tett hozzá. Ez egy üvegplafont is jelent a párt számára, mert ezekkel az üzenetekkel ezen a biztos szavazói bázison számított 5-6 százaléknál többet nem tudnak szerezni – mondta Szánthó Miklós.