Szél: Az LMP minden ötödik forintot az oktatásra költene

 

A párt az oktatásban látja Magyarország jövőjét - közölte Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke és miniszterelnök-jelöltje budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint az a különbség a Fidesz és az LMP között, hogy míg az előbbi minden ötödik forintot ellop, addig utóbbi az oktatásra költené. Azt is mondta, hogy akik eltulajdonítottak forrásokat, azok kezdjenek spórolni, mert pártja vissza fogja kérni a pénzeket és az oktatásba fogja fektetni.

Szél Bernadett az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének egyik kutatására hivatkozva azt mondta: a 35 év alatti érettségivel rendelkezők dupláját keresik, mint azok, akinek nincs vizsgájuk; a mesterszakos diplomával rendelkezők bére esetében pedig ötszörös eltérés van az érettségizettekéhez képest. A bérválságból is az oktatás jelenti a kiutat – vélekedett.

A társelnök szerint a kormány ezen a területen végezte a legnagyobb pusztítást, jelentősen romlottak a PISA-eredmények, az MTA felmérése pedig azt jelzi, hogy alacsony a pedagógusok bére, továbbá az oktatás nem felzárkóztat, hanem leszakít. A központosítás kudarcot vallott – jelentette ki, bírálva, hogy vannak olyan iskolák, ahol a fűtés is gondot okoz.

Hadházy Ákos, a párt másik pártelnöke azt hangoztatta: szerinte nem a hódmezővásárhelyi választást, hanem a diáktüntetések voltak az elmúlt hetek legfontosabb politikai eseményei. Kifogásolta, hogy miközben az unió 100 milliárdos nagyságrendben támogatta az oktatás megújítását, a forrásokat ellopták és pocsék tantervek, tankönyvek születtek.

Az ellenzéki politikus azt is bírálta, hogy 900 millió forint értékben fejlesztették a nyilvántartó programokat a Kliknél, majd mégsem azokat használták, hanem 800 millió forintért megvásárolták az úgynevezett KRÉTA programot Palkovics László államtitkár volt üzlettársától. Szél Bernadettet kérdezték Hiller István, az MSZP választmányi elnökének közös március 15-i ajánlatáról. Azt felelte: pártja hagyományaihoz híven külön megemlékezést tervez.

Az ellenzék közötti egyeztetéseket firtató kérdésre pedig leszögezte: az LMP irányába jobbról és balról is mindenki nyitott, de nem a médián keresztül kell üzengetni, hanem a tárgyalóasztalnál tárgyalni. Megjegyezte azt is: az MSZP és a DK egy szövetségi rendszerben van, nekik kell egy közös megoldást prezentálni mindenki más irányába.

Arra a felvetésre, hogy hisz-e a Jobbik néppártosodásában, azt felelte: “ez nem egy vallás, hogy higgyünk benne, ezek nem szekták, hanem pártok”. Örülne neki, ha “a szélsőségesek Magyarországon zárójelbe kerülnének és nem lenne arra igény, hogy ilyen eszmék terjedjenek” – fogalmazta meg az LMP társelnöke.

Megkérdezték arról is, hogy korábban “gócokban beteg” pártként jellemezte az MSZP-t. Úgy reagált: a szocialisták viselik mindannak a terhét, ami a múltjukhoz kapcsolódik, ezzel az LMP-nek nincs dolga és nem is kívánnak ezzel érintkezni. Olyan jelölteket akarnak állítani, akikre jóérzéssel lehet szavazni a korszakváltás érdekében – emelte ki. Szél Bernadett kérdésre többször visszautasította, hogy a Jobbik esetleges belső feszültségeit kommentálja.