Feszültséget kelt a Jobbikban a baloldali összefogás

 

Továbbra is kérdés, hogy a Jobbik csatlakozik-e a baloldali pártokhoz. A választási szabályok miatt ahhoz már túl késő van, hogy Vona Gábor, Gyurcsány Ferenc és például Karácsony Gergely közös listán szerepeljen, de az egyéni jelölteknél még lehet összefogás. Sajtóhírek szerint ez ugyanúgy megosztja a Jobbikosokat, mint a néppártosodás. Rubi Gergely, korábbi Jobbikos képviselő például azt mondta, az lenne a „legalja, ha összefognának bármelyik balliberális szervezettel.”

Az LMP és a Momentum szóba jöhet

Vona Gábor szerdán az ATV műsorában azt mondta, az LMP-vel és a Momentummal összefogna. A Jobbik elnöke szerint ő már tavaly ősszel javasolta az együttműködést, hiszen az alapvető kérdésekben ezekkel a pártokkal egyetértenek. Vona Gábor szerint a Jobbik nyitott párt, és mindig az is volt.

Ellentmondás van a Jobbikon belül

A Jobbikos Dúró Dóra szerint azonban az LMP nem az a párt, amelyikkel szívesen összefognának. A politikus hétfőn kizártnak nevezte az együttműködést, ugyanis véleménye szerint Szél Bernadették esetében még az is kérdéses, hogy bejutnak-e a parlamentbe.

A párt alelnöke is hasonlóan vélekedett. Z. Kárpát Dániel szerint csak törpepártok viaskodnak a baloldalon, ezek közül pedig egyik sem érdemes az együttműködésre – mondta a Jobbik alelnöke.

Komoly a feszültség a Jobbikban

A Magyar Idők információi szerint komoly feszültséget okoztak Vona Gábor szavai a Jobbikban. A lap szerint, míg a párt hivatalos álláspontja az, hogy senkivel nem működnek együtt, a tagság pedig kizártnak tartja az egyezkedést a baloldallal, addig Vona Gábor rendre az ellenkezőjét nyilatkozza.

Nincs jövő?

Rubi Gergely, a Jobbik egykori országgyűlési képviselője szerint a pártnak nincs jövője abban az esetben, ha ezen a vonalon politizál tovább. Rubi az Echo Tv műsorában beszélt arról, hogy a radikális irány feladásával szavazótáborának felét már így is elbukta a Jobbik. Véleménye szerint Vona Gábornak le kellene mondania.

Rubi Gergely egyébként korábban nyilvánosan számon kérte Vona Gábort azért, mert a pártelnök szerinte megfosztotta a Jobbikot saját ideológiájától. A volt képviselőnek Vona Gábor akkor annyit válaszolt: szerinte helyesen döntött.

Zsidózás és cigányozás

Rubi Gergely szerint korábban napi szinten jelen volt a zsidózás és a cigányozás a Jobbikban. A volt Jobbikos képviselő szerint a pártelnök még azt is vállalta, hogy „bemegy a férfi WC-be”, hogy kiderítse melyik képviselőtársa zsidó.

Rubi Gergely az Echo Tv-nek azt mondta: „Volt például, – mondjuk ez egy kicsit kellemetlen történet – egy frakcióülés Mezőkövesden, amikor például egy zsidózásról volt szó és akkor Vona Gábor mondta, hogy ő nagyon szívesen bemegy a férfi WC-be és egy közös pisilés alkalmával megnézi, hogy melyik képviselőtársa van körülmetélve” – fogalmazott a volt Jobbikos.

Az M1 stábja csütörtökön szerette volna megkérdezni a Jobbik alelnökétől, hogy ő emlékszik-e hasonlóra, Sneider Tamás azonban érdemben nem válaszolt a kérdésre, szerinte ez egy komolytalan ügy

A Jobbik elnöke egyébként az utóbbi hónapokban több alkalommal is bocsánatot kért a Jobbik korábbi politikája miatt.

Nem változott az arculat

„A Jobbik arculata nem változott, csak most mást mondanak” – erről beszélt Gerő András az M1-nek. A történész úgy fogalmazott: a pártot ugyanazok formálják, mint akik korábban a nemzeti radikális vonalat is, ezért hiába hirdettek fordulatot, az nem hiteles.

Gerő András úgy fogalmazott: „Most már azt mondják, hogy nem cigányellenesek, nem zsidóellenesek meg mindenféle ilyeneket. Lehet ilyet mondani, de akkor tessék hitelesíteni.” A műsorban hozott egy példát is: „ha Vonának, vagy a Jobbiknak ez fontos lenne, akkor üdvözölte volna a Trump elnök döntését, hogy Jeruzsálemet Izrael fővárosának nyilvánítja.” Mint mondta a történész: „nem tudom mit szóltak volna ehhez az iráni barátai, de akkor ezt meg kellett volna tennie…”

Gerő András hozzátette: a Jobbiknak csak politikai érdek volt a néppártosodás és semmi jel nem utal arra, hogy maga mögött hagyta volna korábbi identitását.