Dúró: Semmilyen tárgyalás nem képzelhető el a Jobbik és az MSZP között

 

A szocialisták már nem képviselnek erőt, s mivel könnyen lehet, hogy ki fognak esni a parlamentből, a rájuk adott szavazatok elvesznek – mondta Dúró Dóra, a parlament kulturális bizottságának jobbikos elnöke.

Dúró Dóra, a parlament kulturális bizottságának jobbikos elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján értékelte a vasárnapi hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást is, és gratulált Márki-Zay Péternek. Jelezte, a független jelölt kampányát Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója és egy kampánycsapat is segítette.

Dúró Dóra a legnagyobb tanulságnak azt nevezte, hogy a Fidesz legyőzhető, ennek receptje pedig az, hogy a legesélyesebb ellenzéki jelöltet kell támogatniuk az embereknek. Kérdésre azt is közölte: semmilyen tárgyalás nem képzelhető el a Jobbik és az MSZP között, a szocialisták már nem képviselnek erőt, s mivel könnyen lehet, hogy ki fognak esni a parlamentből, a rájuk adott szavazatok elvesznek.

Az LMP-re vonatkozó felvetésre azt felelte: a választások előtt semmilyen más párttal nem tárgyalnak. Értékelése szerint beszédes, hogy az LMP nem hozta nyilvánosságra mind a 106 egyéni jelöltjét, úgy tűnik, a pártnak az is probléma, hogy kiállítsa őket. Innentől kezdve komolytalan erőről van szó – mondta, ezzel szembeállítva, hogy a Jobbik mindenhol önálló jelöltekkel készül a kormányváltásra.

A Fidesz is reagált a választási eredményekre: A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson férfias küzdelemben alulmaradt jelöltünk egy független jelölttel szemben. A győzteseknek gratulálunk. A Fidesz–KDNP az elmúlt egy évben 17 időközi önkormányzati választáson indult, és abból hármat elveszített, 14-et pedig nagy fölénnyel megnyert – olvasható a közleményben.

Több ponton változtatnának az oktatási rendszeren

Dórú Dóra a diáktüntetések egyik kiemelt követeléseként beszélt arról, hogy csökkenteni kell a tananyag mennyiségét. Hozzátette: a jelenlegi Nemzeti alaptanterv nem az életkori sajátosságok alapján oktat, és nincs összehangolva például az irodalom és a történelem.

Sokkal mélyebb szemléletváltás kell – hangsúlyozta, példaként említve, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni az angol nyelvtudásra, a digitális kompetenciákra és az alapkészségek megerősítésére. Utóbbival összefüggésben jelezte: ez azért is fontos, mert egy uniós munkavállalónak ma 6-7-szer meg kell újítania tudását a pályafutása során.

A jobbikos politikus problémaként hivatkozott a mindennapos testneveléshez szükséges infrastruktúra hiányára. Mint mondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma adatai szerint 5 év alatt 21 tornaterem épült, az ígért 24 tanuszodából pedig egy készült el, miközben a kormány 32 stadion építésére, megújítására hagyott jóvá mintegy 350 milliárd forintot.