Kovács László szerint a párt átnevezése nem oldana meg semmit

 

Hivatalosan is elindult a választási kampány, hétfőtől már gyűjthetők a képviselőjelöltek számára az ajánlások. Bejelentkezett az áprilisi 8-ig tartó „versenybe” Czeglédy Csaba is, az MSZP és a DK korábbi önkormányzati képviselője. Függetlenként indulna az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy, akit már 6,3 milliárdos csalással gyanúsítanak.

Kovács László, a szocialisták korábbi elnöke szerint amíg nincs jogerős ítélet Czeglédy Csaba ügyében, addig a párttagságát nem lenne tisztességes megszüntetni, csak felfüggeszteni lehetne. A konkrét üggyel kapcsolatban még annyit mondott el a politikus, bár ő személy szerint nem ismeri a részleteket, sem pedig Czeglédy Csabát, de a párt iránti szimpátiát meg kell védeni.

Kovács László

Fotó: MTI

A párttagság – amiről szó van – felfüggesztését azért is látná jónak a volt külügyminiszter, mert az előzetes letartóztatásban ülő ügyvéd nem az MSZP színeiben indul, tehát a félreértéseket tisztázni lehetne, és elkerülhető lenne, hogy biztos pártválasztók a volt önkormányzati képviselőt ajánlanák.

Nem oldana meg semmit az MSZP átnevezése

Kovács László hibának tartja, hogy a szocialista párt nem nézett szembe 2014 végén két országgyűlési választás kudarcaival, mert így a tanulságok levonása nélkül a (választási) kudarc megismétlődhet. Ennek ellenére két dologgal előrébb lépett az MSZP volt elnöke szerint: egyrészt elkészült a 16 oldalas választási program, a másik maga Karácsony Gergely személye, aki szerinte „szerethető személyiség”.

A szocialista politikus egy teljes spektrumú demokratikus összefogást tartana jónak. Reméli, hogy a végén az LMP is belátja ezt, azzal együtt, hogy megérti a jelenlegi szocialista listavezető iránit LMP-s ellenérzéseket.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy egyes folyosói pletykák szerint átnevezheti magát az MSZP egy esetleges újabb választási kudarc esetén, Kovács László úgy vélte, a szocialista párt átnevezése nem oldana meg semmit. Azt inkább el tudja képzelni, ha egy párt a sorozatos kudarcok hatására feloszlik.