Cáfolta Karácsony, hogy bevezetné a vizitdíjat

 

Tagadta Karácsony Gergely, hogy bevezetné a vizitdíjat, illetve fizetőssé tenné az egészségügyet. Azért merült fel a kérdés, mert az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje saját tanácsadó testületet állított fel, és ennek például tagja az az orvos, aki a Gyurcsány-kormány idején a vizitdíj egyik ismert támogatója volt. Egy másik tanácsadó pedig arról beszélt, hogy nem lehet mindenkinek, mindig, minden ingyen – hangzott el az M1 Híradójában.

11 évvel ezelőtt, a második Gyurcsány-kormány vezette be a vizitdíjat. A célok között volt, hogy a költségek egy részét áthárítsák a betegekre. Ekkor Kincses Gyula volt az egészségügyi államtitkár. Kinevezése után fél év sem telt el, amikor döntöttek a vizitdíj bevezetéséről. Az egykori államtitkár sokszor érvelt a vizitdíj mellett.

Kincses Gyula akkor azt mondta, az egészségügyi ellátórendszer nemcsak hogy nem igazságos, de nem is fenntartható. Később, amikor a vizitdíj eltörléséről népszavazást írtak ki, a kampányban az mondta, ez magát a folyamatot nem akasztja meg, csak sok kárt okoz.

„A vizitdíj az egészségügy utolsó reménye”

Kincses Gyula ma is vállalja a vizitdíjat – erről idén janurában beszélt egy interjúban. Az egykori egészségügyi államtitkár jelenleg Karácsony Gergely tanácsadó testületének tagja, és mai napig azt vallja, hogy a vizitdíj az egészségügy utolsó reménye.

A baloldali miniszterelnök-jelölt másik tanácsadója, Komáromi Zoltán is a vizitdíj mellett kardoskodott korábban. A népszavazási kampányban egyik élharcosa volt annak a kezdeményezésnek, amelyben aláírásokat gyűjtöttek a vizitdíj megmaradásáért. Nyílt levélben azt írták, egy orvosok számára jó rendszer mellett szeretnének kiállni. Komáromi Zoltán többször is azt hangoztatta, hogy a vizitdíj kőkeményen a pénzről szól.

Az MSZP mostani egészségügyi programját is Komáromi Zoltán dolgozta ki – ezt maga ismerte el. A program még akkor készült el, amikor Botka László volt a szocialisták miniszterelnök-jelöltje.

Bár Karácsony Gergely két tanácsadója szorosan kapcsolódik a vizitdíjhoz, a baloldali politikus hétfőn arról beszélt, nem akarják fizetőssé tenni az egészségügyet. A politikus úgy fogalmazott, szó sem lehet arról, hogy bármilyen szinten fizetős legyen a magyar egészségügy, nekik pont az a céljuk, hogy mindenki számára hozzáférhető, magas színvonalú közegészségszolgáltatást biztosítsanak mindenkinek.

A MSZP-Párbeszéd-Liberálisok szövetségben nem mindenki osztja Karácsony Gergely véleményét. A liberális Bősz Anett, aki a 15. helyet kapta az MSZP-Párbeszéd közös listáján, február elején arról beszélt, hogy vissza kell állítani a vizitdíjat.

A Fidesz szerint Karácsony Gergely ahhoz a szocialista párthoz adta az arcát, amely kormányzása alatt mindig csak elvett az egészségügytől, és semmire sem becsülte az egészségügyi dolgozókat, felháborítóan alacsony fizetésért dolgoztatta őket, és elvett tőlük egyhavi bért.