Molnár Gyula: „talán a vége felé képzelhető el kölcsönös visszalépés”

 

A hétvégén kongresszust tartott az MSZP, ahol elfogadták a szocialisták és a Párbeszéd megállapodását a 2018-as országgyűlési választásra. A miniszterelnök-jelölt és a lista vezetője Karácsony Gergely lesz, valamint döntöttek a lista további helyeiről is.

Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: nem hagytak nyitva kérdéseket az egyéni választókerületek elosztását illetően. Az MSZP elnöke szerint most már el lehet kezdeni az aláírásgyűjtést, „talán a vége felé képzelhető el kölcsönös visszalépés”.

Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke a párt országos kampánynyitó kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2018. február 10-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Molnár Gyula közölte: a visszalépéseket az „utolsó percben” is el lehet dönteni, de március 15-e után már nem lesznek nagy politikai mozgások.

Emlékeztetett: a Párbeszéd adja a miniszterelnököt, aki – Molnár Gyula szerint – Magyarország legnépszerűbb ellenzéki politikusa, „az MSZP pedig még mindig egy jelentős hálózattal rendelkező ellenzéki párt” – fogalmazott.

A két párt közös listáját Karácsony Gergely vezeti, őt követi Molnár Gyula, az MSZP elnöke, és Hiller István, a választmány elnöke. A listán a további sorrend a következő: Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető, Gőgös Zoltán elnökhelyettes, Tóbiás József volt pártelnök, pártigazgató, Mesterházy Attila volt pártelnök, Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke és Gurmai Zita volt európai parlamenti képviselő.

Molnár Gyula elmondta: az MSZP mindenkivel közösen akart indulni, azonban az Együtt ezt elutasította. „Van bennünk mértéktartás, ezt jelenti a két független jelölt javára történő visszalépés, de ennek vannak határa” – hangsúlyozta az MSZP elnöke.

Molnár Gyula szerint szükség van baloldali pártra Magyarországon, ami a szocialista párt bázisán tud létrejönni.

A Magyar Liberális Párt küldöttgyűlése hétfőn elfogadta az MSZP-Párbeszéd országos választási listáját, amelynek 15. helyén Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője szerepel. Fodor Gábor a párt elnöke nem került a listára, és várhatóan egyéniben sem indul, de Bősz Anett közlése szerint erről még nincs végleges döntés.