Mráz: Történelmi emlékké válhat az MSZP a választások után

 

A hétvégén kongresszust tartott az MSZP, ahol elfogadták a szocialisták és a Párbeszéd megállapodását a 2018-as országgyűlési választásra. A miniszterelnök-jelölt és a lista vezetője Karácsony Gergely lesz, valamint döntöttek a lista további helyeiről is.

A Budapesti Kongresszusi Központban tartott rendezvényen a küldöttek 207 igen, 14 nem szavazattal és 13 tartózkodás mellett hagyták jóvá a Szövetség az igazságos Magyarországért című dokumentumot, amelyet Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Hiller István, az MSZP választmányának elnöke, valamint Karácsony Gergely és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke írt alá.

A megállapodás tartalmazza, hogy a Párbeszéd képviselőjelöltjei indulnak Budapest 1-es (V. kerület), 10-es (III. kerület), Hajdú-Bihar megye 5-ös (Hajdúszoboszló) és Fejér megye 3-as (Bicske) választókerületében.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje (középen) a képviselőjelöltek társaságában a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országos kampánynyitó kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2018. február 10-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Karácsony Gergely vezeti a közös listát

A két párt közös listáját Karácsony Gergely vezeti, őt követi Molnár Gyula, az MSZP elnöke, és Hiller István, a választmány elnöke.

A listán a további sorrend a következő: Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető, Gőgös Zoltán elnökhelyettes, Tóbiás József volt pártelnök, pártigazgató, Mesterházy Attila volt pártelnök, Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke és Gurmai Zita volt európai parlamenti képviselő.

Horn Gyula óta vezetési hiánnyal küzd a szocialista párt

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint a statisztikák alapján „erősen kérdőjeles” a bejutási küszöb, a 10 százalék elérése. „Ez még a kampány élesebb szakaszának a kezdete előtti kutatási adat, minden kutatóintézetnél valahol a 10 százalék környékén áll a szocialista párt, amelyhez a Párbeszéd nem sokat tesz hozzá, ők egy 0 és 1 százalék közötti formáció csupán” – hangsúlyozta a szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Horn Gyula óta egy felsővezetési hiánnyal küzd a szocialista párt, és nem volt képes a saját köreiben egy olyan embert találni, aki felvállalja ezt a közösséget – hangsúlyozta Mráz Ágoston Sámuel.

A jelenlegi egy különleges eset, ezúttal egy másik párt vezetőjét találták meg miniszterelnök-jelöltnek Karácsony Gergely személyében, ami olyan, mintha az MSZP-SZDSZ időkben az SZDSZ emberét jelölte volna miniszterelnöknek a szocialista párt – fogalmazott a szakértő.

Erősen vitatott Fodor Gábor személye

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője kapta meg a 15. helyet az MSZP-Párbeszéd országos listáján. A listán sem Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke, sem a párt logója nem fog szerepelni.

„Ahogy a Párbeszéd egy mikropárt, úgy a Magyar Liberális Párt is elmulasztotta az elmúlt négy évben a saját táborának a növelését, és szintén egy 0 és 1 százalék között mért pártról beszélhetünk” – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

Igazi hozadéka a Magyar Liberális Párt támogatásának nem lett volna, Fodor Gábor személye pedig erősen vitatott a baloldali körökben. Fodor Gábor 2014-ben különösebb erőfeszítés nélkül szerzett magának parlamenti mandátumot – tette hozzá a szakértő.

A Nézőpont Intézet vezetője azonban elképzelhetőnek tartja, hogy végül Fodor Gábor valamilyen formában meg fog jelenni az indulók között. „Az MSZP kongresszusa még nem zárta le a vitákat, a felszólalók számos visszaléptetésről és személyi alkuról álmodoztak” – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel.

Minden esélye megvan a választási győzelemre a Fidesznek

A 10 százalékos küszöb elérésétől való félelem érezhető a szocialista pártban, történelmi vereség lenne, ha nem érnék el a bejutási küszöböt. Azt is sokan megkérdőjelezik, hogy ha bejut az MSZP, akkor túléli-e a következő ciklust, azonban ha nem kerülnek be az Országgyűlésbe, akkor történelmi emlékké válik a szocialista párt – hangsúlyozta a szakértő.

Az erőviszonyok alapvetően változatlanok, a legtöbb közvélemény-kutatásban a Fidesz még a december tájéki, utcahosszal való vezetésére is rátett néhány százalékponttal – tette hozzá.