„Karácsony Gergely Sorosék trójai falova”

 

Kétharmados többségben vannak Karácsony Gergely tanácsadó testületében a Soros Alapítvány egykori munkatársai, valamint a néhai SZDSZ holdudvarához tartozók – ezt írta a Magyar Idők című lap az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje mögött álló team-ről. A tanácsadók között van olyan üzletember is, aki nemrég elismerte, hogy az első millióit korrupciós üzlettel kereste. Az M1 stábja szerette volna erről és a Soros Alapítványhoz köthető tanácsadókról magát Karácsony Gergelyt is megkérdezni, de ő kitért a válaszadás elől – hangzott el az M1 Híradójában.

„Karácsony Gergely Sorosék trójai falova” – ezzel a címmel írt cikket pénteken a Magyar Idők. A lap azt írta, Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti tanácsadó testületében a Soros Alapítvány egykori munkatársai és a néhai SZDSZ holdudvarához tartozók tűntek fel és nagyjából kétharmados többséget alkotnak.

A testületet a volt uniós biztos, Andor László vezeti. Karácsony Gergely tanácsadói között van például Bozóki András egykori SZDSZ tag, és aki a mai napig a Soros-Egyetem, a CEU oktatója. Karácsony Gergely testületének tagja továbbá a szintén egykori SZDSZ-es Wittinghoff Tamás is, valamint Orsós Éva, aki Soros alapítványának egyik szakkuratóriumi vezetőségében foglalt helyet.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, pártja és az MSZP miniszterelnök-jelöltje (b), valamint Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke Erdélyben, a kolozsvári Bánffy-palota dísztermében tartott politikai fórumon 2018. február 2-án. MTI Fotó: Biró István

A lap szerint a baloldal miniszterelnök-jelöltjének politikájára olyan személyeknek van döntő befolyása a testületben, mint a Graphisoft-vezérként ismert Bojár Gábor, aki egykor a Soros Alapítvány vezetőségi tagja volt. De Bojár Gábor volt az is, aki 2016-ban saját maga nyilatkozta a hvg-nek, hogy „ennyi év után bevallhatom, az első megrendelésünk után…, a Paksi Atomerőmű csőrendszereinek tervezéséhez szállítottunk szoftvert – vissza kellett adnunk tíz százalékot.”

Az M1 stábja szerette volna megkérdezni Karácsony Gergelytől, hogyan kommentálná a Magyar Idők információit, miszerint a tanácsadó testületének jelentős része korábban Soros György alapítványánál dolgozott? Szerették volna megtudni a véleményét arról is, hogy testületének egyik tagja, Bojár Gábor korrupt üzlettel szerezte első millióit, illetve, hogy számít-e a továbbiakban is Bojár Gábor tanácsaira? Karácsony Gergely érdemben azonban nem válaszolt.

Közben az elmúlt napokban több LMP-s politikus is kritizálta Karácsony Gergelyt. Sallai R. Benedek például egyenesen árulónak nevezte a PM és az MSZP miniszterelnök-jelöltjét. Nem csak azért, mert szerinte szétszakította az LMP-t, hanem azért is, mert ezután a szocialistákkal fogott össze.

Az LMP politikusai nehezen dolgozzák fel a 2012-es pártszakadást – így reagált pénteken az LMP másik országgyűlési képviselője arra a kérdésre, hogy ő is árulónak tartja-e Karácsony Gergelyt. Schmuck Erzsébet azt mondta, szerinte természetes, hogy van feszültség a két párt között. Az LMP-s politikus hozzátette, az a PM és Karácsony Gergely döntése, hogy most összefogtak az MSZP-vel, és sok sikert kívánt nekik.