Fidesz: Az ellenzék a minimumot sem adta meg az oktatásnak

 

A Fidesz-frakció szerint az ellenzék, amely most oktatási minimumról állapodott meg, kormányzása idején a minimumot sem adta meg az oktatásnak.

A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója ezt annak kapcsán közölte hétfőn az MTI-vel, hogy Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom képviseletében bejelentette: oktatási minimumról szóló megállapodást írtak alá pedagógusok és oktatók, valamint ellenzéki pártok képviselői. A dokumentum alapvetése, hogy a gyerekek érezzék jól magukat az iskolában. A Fidesz-frakció erre reagáló közleményében azt írta, kormányzása idején az ellenzék pénzt vett el az oktatásból, több száz iskolát zárt be, létbizonytalanságba taszította a pedagógusokat, elvett tőlük egyhavi bért, versenyképtelenné és „liberális kísérleti tereppé” változtatta az iskolákat, eltörölte a Nemzeti alaptantervet, és a szülőket is magukra hagyta az iskoláztatás terheivel.

Amennyiben az ellenzéket valóban érdekelné az oktatás ügye, akkor a pártok megszavazták volna, hogy idén 572 milliárd forinttal több juthasson oktatásra, mint a baloldal kormányzásának idején. Az ellenzéknek azonban csak a saját politikai céljai fontosak, ezért a kampány közeledtével most csak újra ki akarják használni a diákokat és a pedagógusokat. A Fidesz 2010 óta pótolja az oktatásból kivont pénzeket, országszerte épülnek és megújulnak az iskolák, s mintegy 150 településen építenek tantermet, tornatermet vagy tanuszodát, további 527 iskolában pedig felújítások, nyelvi és informatikai fejlesztések zajlanak – sorolta a nagyobbik kormánypárt.

Emellett a pedagógusok bére átlagosan 50 százalékkal emelkedett, és minden eddiginél több gyermek jut ingyenes étkezéshez, tankönyvhöz – olvasható a Fidesz-frakció közleményében.