Szijjártó: Komoly külpiaci sikerekre nyílnak lehetőségek Sierra Leonéban

 

Sierra Leone átfogó gazdaságfejlesztési stratégiája egybeesik a magyar gazdaságpolitikai erősségekkel, ily módon komoly külpiaci sikerekre nyílnak lehetőségek az afrikai országban a magyar vállalatok számára - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, Kaifala Marah Sierra Leone-i külügyekért és nemzetközi együttműködésért felelős miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A magyar miniszter, aki hivatalában fogadta partnerét, akivel a két minisztérium közötti együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, egyeztetésüket követően közölte: az agrárium és a vízgazdálkodás, az energiaellátás, valamint az infrastrukturális beruházások területén dolgoznak majd közösen. Jelezte, hogy Sierra Leone bruttó hazai termékének (GDP) 61 százaléka a mezőgazdaságból jön. A modernizáció során magyar technológiák számára nyílik lehetőség, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ már fel is vette a kapcsolatot a társhatósággal. Hasonlóképpen, a vízgazdálkodás területén is egyedülálló magyar technológiákat alkalmazhatnak széleskörűen – tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) fogadja Kaifala Marah Sierra Leone-i külügyekért és nemzetközi együttműködésekért felelős minisztert (j) a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. január 30-án (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) fogadja Kaifala Marah Sierra Leone-i külügyekért és nemzetközi együttműködésekért felelős minisztert (j) a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. január 30-án (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Az afrikai ország jelenleg száz megawatt energia állít elő, azonban energiaforradalmi programot indított. Magyarországnak a “közvetlen közelben” már van jó referenciája: néhány napja írt alá egy nagy hitelszerződést, amelynek keretében Ghánában kétszáz megawattnyi energiaellátásra szolgáló beruházást finanszíroz, a GE veresegyházi gyárában készülő turbinákat szállítják majd Afrikába – ismertette Szijjártó Péter. Kiemelte: hasonló konstrukció mellett Sierra Leonéban is megkezdték a magyar vállalatok bekapcsolásának előkészítését. A harmadik terület az infrastrukturális beruházásoké, amely szinte minden “hasonló fejlődési stádiumban lévő” afrikai ország napirendjén szerepel – mondta.

Külpiaci sikerek lehetőségének megteremtése

Közölte, hogy kötöttsegélyhitel-programot építenek majd fel az említett szektorokra, megteremtik a lehetőséget a magyar vállalatoknak a külpiaci sikerekre. Megjegyezte, hogy bár elsőre Magyarország részéről nem Sierra Leonéval tűnik a leglogikusabbnak kapcsolatot építeni, ez az állam tart fenn a legrégebb óta, több mint huszonöt éve tiszteletbeli konzulátusi képviseletet Budapesten. Sierra Leone keresztülment az afrikai országokra sajnos oly sokszor jellemző kihívásokon – mondta Szijjártó Péter. Csupán néhány éve ért véget a súlyos egészségügyi következményekkel járó ebolajárvány, de a nyersanyagárak ingadozása és a természeti katasztrófák is befolyásolják az államot – sorolta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) részleges vízummentességi és oktatási tárcaközi megállapodásról szóló dokumentumot ad át Kaifala Marah Sierra Leone-i külügyekért és nemzetközi együttműködésekért felelős miniszternek tárgyalásukon a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. január 30-án (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) részleges vízummentességi és oktatási tárcaközi megállapodásról szóló dokumentumot ad át Kaifala Marah Sierra Leone-i külügyekért és nemzetközi együttműködésekért felelős miniszternek tárgyalásukon a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. január 30-án (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A magyar miniszter arról is beszélt, hogy az Európai Unió és az Afrikai Unió tavaly novemberi, Elefántcsontparton tartott csúcstalálkozóján egyetértettek abban: a migrációs nyomást a kiváltó okoknál kezelni. A cél, hogy minél több ember tudjon Afrikában olyan életet élni, hogy ne akarjon onnan eljönni. Megegyeztek, hogy minél több afrikai beruházást és fiatalt kell támogatni. Ennek megfelelően, a kormány ösztöndíjprogramot kínál: évi tíz Sierra Leone-i hallgató tanulhat magyar egyetemeken. A kabinet célkitűzése, hogy az emberek a szülőföldjükön éljenek, ne vágyjanak el máshová – nyomatékosította Szijjártó Péter. Megjegyezte, hogy elsőként látogatott el külügyminiszter az afrikai államból Magyarországra.

Briliáns kezdeményezések

Kaifala Marah briliánsnak nevezte Szijjártó Péter kezdeményezéseit, amelyek világosan mutatják, hogyan lehetséges előnyöket teremteni a két gazdaság számára. Egyúttal megköszönte, hogy a magyar kormány támogatja Sierra Leone elképzelését, különösen most, amikor az afrikai országnak sok kihívással, természeti katasztrófával kell szembenéznie. Szavai szerint olyan fordulópontokról tárgyaltak, amelyek pozitív változásokat jelentenek Sierra Leone számára. Úgy fogalmazott, hogy korábban soha nem létező lehetőségeket teremtenek, a két állam intézményei közvetlen kapcsolatba lépnek majd egymással.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Kaifala Marah Sierra Leone-i külügyekért és nemzetközi együttműködésekért felelős miniszter sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. január 30-án –  előzőleg a két miniszter aláírta a külügyminisztériumok közötti együttműködési szándéknyilatkozatot (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Kaifala Marah Sierra Leone-i külügyekért és nemzetközi együttműködésekért felelős miniszter sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. január 30-án – előzőleg a két miniszter aláírta a külügyminisztériumok közötti együttműködési szándéknyilatkozatot (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Megegyeztek abban, hogy Magyarország támogatást nyújt Sierra Leonénak a kapacitásfejlesztésben, amit ők nagyra értékelnek – nyomatékosította. Hosszú út áll a két nép előtt, és minél mélyebben működnek együtt, minél több eszmecserét folytatnak, annál jobb lesz – hangoztatta Kaifala Marah. Közölte, hogy a csaknem hétmilliós népességű Sierra Leone mögött sok polgárháború áll, ezenkívül az ebolajárvány és az infláció ellen is küzdöttek. Míg korábban a települések nagy többsége sötétbe borult, ma már jelentősen fejlődik az energiapiac, és készen állnak arra, hogy ezen a területen is üzleteket kössenek – jelezte.

Afrika a lehetőségek tárháza

Örömét fejezte ki az együttműködési szándéknyilatkozat aláírása miatt, szavai szerint Európának is követnie kell a példát. Afrika a lehetőségek tárháza. Magyarországnak és Sierra Leonénak kölcsönösen fel kell fedeznie, mit tud tenni a másik állammal a saját népe érdekében. Az együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával történelmet csinálnak – jelentette ki Kaifala Marah.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Kaifala Marah Sierra Leone-i külügyekért és nemzetközi együttműködésekért felelős miniszter aláírja a külügyminisztériumok közötti együttműködési szándéknyilatkozatot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. január 30-án – MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Kaifala Marah Sierra Leone-i külügyekért és nemzetközi együttműködésekért felelős miniszter aláírja a külügyminisztériumok közötti együttműködési szándéknyilatkozatot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. január 30-án –
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szijjártó Pétert megkérdezték arról, hogyan lehetséges, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének adatai szerint tavaly százharminc embert visszatoloncoltak a dublini rendelet alapján Magyarországra, miközben a kormány azt mondta, ilyen eset nem fordulhat elő. A miniszter válaszában azt mondta, nem tud róla, hogy hasonló történt volna. Ha az újságíró hiteles adatot akar, a Belügyminisztériumot kérdezze – mondta. Szavai szerint a kabinet álláspontja világos: 2015-ben csak úgy érkezhetett migráns Magyarországra, hogy előtte már legalább egy uniós tagállam területére lépett.

Kérdésre felelve Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy egyesek szándékosan összekeverik az illegális bevándorlókat és az oltalmazottakat. A témához Kaifala Marah is hozzászólt. Azt mondta, négy-öt afrikaiból mindössze egy hagyja el szívesen az otthonát. Az afrikai migráció csupán a töredéke a migráció egészének, és az afrikaiak 80 százaléka visszautazik a szülőföldjére.