Galló: Soros kéretlenül lejött közénk a plakátról Davosban

 

Hazánkra és a kormányra nézve negatív kijelentéseket tett Soros György amerikai-magyar üzletember a davosi fórumon, előadása végén. Galló Béla politológus a hirado.hu megkeresésére úgy fogalmazott: a milliárdos ezúttal „beszédesen támasztja alá a magyar kormány vele kapcsolatos kritikai álláspontját, ország-világ előtt demonstrálja, hogy tevőlegesen beleártja magát Magyarország ügyeibe, sérti szuverenitását”.

Soros György Davosban tett legújabb kijelentései ismét azt látszanak alátámasztani: a milliárdos befektető valóban mindent megtesz azért, hogy a választásokat befolyásolja Magyarországon. Szavait a Fidesz újabb támadásként értékelte, amelyek arra utalnak, hogy az üzletember valóban igen aktívan szállt be a magyar országgyűlési választást megelőző kampányba.

Orbán Viktor pénteken úgy reagált Soros kijelentéseire: Magyarországgal szemben ilyen durva támadásokat ritkán szoktak indítani. Szerinte azonban ez egy „kampánynyitó” volt, Soros György bejelentette az igényét, hogy részt akar venni a magyar választási kampányban, és „hatalmas hazugságokkal debütált a magyar kampányszínpadon”.

Szakértő: Soros maga támasztja alá a kormány vele kapcsolatos álláspontját

Galló Béla a hirado.hu megkeresésére így kommentálta hazánkra nézve sértő kijelentéseket: „Soros úr jó spekuláns, de rossz ’politikus’. Az idézőjel itt nem csupán azt jelzi, hogy jogosítványok nélkül, a pénze ’jogán’ politizál, hanem azt is, hogy tartalmilag igencsak rosszul”.

Brüsszel, 2016. június 30.Az Európai Parlament által közreadott képen Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az EP fejlesztési, költségvetési, bel- és igazságügyi bizottságainak közös konferenciáján Brüsszelben 2016. június 30-án. (MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin)

Soros György magyar származású amerikai üzletember (MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin)

A politológus szerint Soros általában egyes kijelentéseivel, és kiváltképp a Davosban elhangzott mondataival beszédesen támasztja alá a magyar kormány vele kapcsolatos kritikai álláspontját, „ország-világ előtt demonstrálja, hogy tevőlegesen beleártja magát Magyarország ügyeibe, sérti szuverenitását. Képletesen szólva: kéretlenül lejött közénk a plakátról, és ezzel maga igazolta a plakátot” – jelentette ki, kiemelve: furcsállja, hogy „egy ilyen gazdag embernek nem akad egy olyan tanácsadója, aki megmondaná neki, hogy hallgatni arany, avagy hogy kevesebb több lenne.”

Fidesz: Soros másokat vádol azzal, amit maga tesz

Soros György megtartotta valótlanságoktól hemzsegő és Magyarországra nézve sértő kampánynyitó beszédét – így kommentálta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője pénteken az üzletember csütörtöki nyilatkozatát. A politikus Soros beszédét egy Magyarország szuverenitásával szembeni újabb támadásként értékelte.

Úgy fogalmazott, Soros  kibékíthetetlen ellenfele a nemzetek alkotta Európának, és egy olyan európai egyesült államok megvalósulását akarja elérni, ahol a határok nem csupán az országok között, hanem az európai külső határok tekintetében is nyitottak. Ennek azonban a magyar kormány útjában áll – hangsúlyozta és régi bolsevik trükként értékelte, valótlanságnak nevezte az üzletember kijelentését arról, hogy a Fidesz megvásárolta az MSZP vezetőit. Mint mondta, Soros György másokat vádol azzal, amit maga tesz.

Soros nem mondott konkrétumokat

Galló Béla szerint Soros ismét szuverenitás-sértést követett el a beszédével, amely ezúttal már nem csak az államot, hanem a hazai pártokat is elérte. „Rögtön adódik itt egy tudatosan naiv kérdés. Honnan vannak Soros úrnak információi a pártok belviszonyairól? Netán neki vannak mindenütt ’kémei’? Vagy ’csak’ súgói volnának? Milyen más alapon tehetne ilyen súlyos kijelentéseket? Hiszen nemigen lehetnek aktuális, személyesen megtapasztalt ismeretei” – szögezte le.

Soros György, magyar származású amerikai üzletember, a Soros Alapítvány elnöke, a Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) alapítója és tiszteletbeli kuratóriumi elnöke (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

(MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A szakértő szerint jelen formájában Soros minden vonatkozó állítása az általánosság homályába vész, mert sem a forrásait nem nevezi meg, sem a gyanúval illetett konkrét személyeket. „Ki az, akit Soros szerint a Fidesz az MSZP politikusai közül ’megvásárolt’? Ha nem mond neveket, valamennyi MSZP-politikust rágalmazza, amit egy magára valamit adó párt – vagy politikus – nem  hagyhatna (jogilag is megfogalmazott) szó nélkül. Vagy ha igen, ez újabb szög az MSZP koporsójába, mégpedig kampány idején”.

Sokan megmosolyoghatták 

A szakértő azt firtató kérdésünkre, hogy vajon miért éppen Davosban kerített sort Soros kijelentései megtételére, azt válaszolta: Davosban a világ nagy problémáiról szokás véleményt cserélni, vagyis  Orbán Viktor akár megtiszteltetésnek is vehetné, hogy ezek sorába tartozik. „De úgy gondolom, ez csupán Soros úr – a helyszínen is nyilván sokakat megmosolyogtató – véleménye” – tette hozzá.

Galló Béla szerint kiemelendő, hogy a két személynek a Davosban is a nagy problémák közé sorolt népvándorlásról „keményen ütközik” a filozófiájuk.

De ebben Orbán korántsem magányos hős, elegendő csak a davosi fórummal egyidőben zajló V4-es tanácskozásra gondolni, ahol világosan megmutatkozott régiónk országainak Sorosétól eltérő álláspontja – hívta fel a figyelmet a szakértő, kiemelve azt is, hogy nem csak a V4-ek az egyedüliek, akik ebben a témában „másként gondolkodók”, akiknek a kiközösítése a megoldást nem segíti elő.

Civilek mögé bújva

Offenzívába kezdett az elmúlt időszakban Soros hazánkban az általa alapított Nyílt Társadalom Alapítványokon keresztül is. Egy friss projekt részeként új alapítványi irodákat terveznek nyitni a Dél-dunántúli és az Észak-alföldi régióban (Pécsett, Miskolcon), ahol több százezer dollárt osztanának szét civil kezdeményezések között.

Az alapítvány vidéki terjeszkedése is Soros választási kampányba való beszállását igazolja, de nem éppen nyílt sisakrostéllyal, hanem civil szervezetek mögé „bújva”.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban már korábban arról beszélt, hogy a Soros-féle hálózat „benevezett a magyar választási kampányba”. A kormányfő előrevetítette azt is: Soros hálózata megerősíti a civil szervezeteket és a választás időpontjára civil központokat hoz létre az ország különböző részein, amelyek kampányoló pártokként működnek majd.

Az apróbb ügyektől a kormánybuktatásig

Mindez nem áll példa nélkül, hiszen az elmúlt időszakban több külföldi politikus és elemző is hangot adott nemtetszésének a világméretű Soros-hálózat belügyekbe avatkozása miatt.

A Soros György által kiépített és működtetett civil hálózat veszélyeire figyelmeztetett például a napokban a román parlament felsőházának liberális elnöke, Calin Popescu Tariceanu, és elemzői oldalról ugyanez az álláspont hangzott el, amikor Kovács István az Alapjogokért Központtól nemrégiben kijelentette: Soros György a politika befolyásolására törekszik.

A központ stratégiai igazgatója szerint a hálózat néha csak bizonyos ügyek mentén próbálja befolyását latba vetni, máskor viszont kormányokat buktat meg, hogy elérje célját.

A bevett módszerek közé tartozik tüntetések és polgári engedetlenségi akciók szervezése, valamint képesek nemzetközi nyomást is gyakorolni kormányokra. Az elemző szerint a hálózatot nemcsak civil szervezetek, de brüsszeli politikusok és bírók is támogatják.

Ugyanezen sorosi forgatókönyvhöz köthető a Judicial Watch konzervatív jogvédő alapítványnak az az információja, miszerint a Soros-szervezetek tevékenységükkel a macedón és az albán belpolitikát akarták befolyásolni. A  szervezet igazgatója, Christopher J. Farrell az M1 aktuális csatornának adott interjúban közölte, a Soros Györgyhöz köthető szervezetek több millió dollárnyi támogatást kértek és kaptak, hogy megpróbálják befolyásolni a macedón választások kimenetelét.

Milliárdokat fizetett ki Soros hazánk befeketítéséért

A Soros-birodalom amerikai „ékköve”, a washingtoni Open Society Policy Center (OSPC) az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának benyújtott hivatalos beszámolók szerint csak tavaly több mint 14 millió dollárt, azaz mintegy 3 és félmilliárd forintot költött jelentős részben hazánkat célzó lobbitevékenységre.

Fizetett Soros-lobbisták annak érdekében léptek fel, a képviselőház fogadjon el egy határozatot, amely többek között Magyarországot negatív színben feltüntető állításokat tartalmaz.

OSEPI, a polip

Egyes elemzések szerint Soros György Brüsszelben sajátos és mindent átszövő intézményrendszert hozott létre: emberei, szervezetei gyakorlatilag az összes döntéshozatali fórummal kapcsolatban vannak, így könnyedén tudják befolyásolni a politikai folyamatokat.

A DC Leaks heckercsoport által nyilvánosságra hozott, a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations – OSF) szervereiről letöltött több ezer dokumentum között néhány tucat a szervezet brüsszeli központjának, az Open Society European Policy Institute-nak (OSEPI) a tevékenységét mutatja be: eszerint az OSEPI az a szerv, amely a Nyílt Társadalom Alapítványok több mint száz országra kiterjedő tevékenységét köti össze az EU brüsszeli központjával, és amelynek feladata, hogy informálja és befolyásolja az EU-t a nyílt társadalom eszméjének megvalósítása irányába.