Orbán: Soros olyan lett, mint egy igazi migráns: minden határt átlépett

 

Orbán Viktor miniszterelnök és Andrej Babis, Csehország miniszterelnöke pénteken este közös sajtótájékoztatót tartott. A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Magyarországgal szemben ilyen durva támadásokat még nem intéztek. A nem magyarok is ritkán támadnak bennünket, nem hogy egy magyar, mint Soros György - mondta Orbán Viktor.

Egy eredményes V4-es megbeszélés és sikeres kétoldalú tárgyalások vannak mögöttünk – kezdte a magyar miniszterelnök. Andrej Babis új színt és új lehetőséget hoz a visegrádi tagállamok együttműködésébe – mondta Orbán Viktor kormányfő. Orbán Viktor szerint nagy szükség volt arra, hogy az európai és azon belül a közép-európai politika új motivációkat, új szemléletmódot kapjon, és “kicsit visszatérjünk a józan ész talajára”.

Olyan számokat látunk a cseh könyvelésben, amely előtt ha magunktól nem emelnénk meg a kalapunkat, az magától leugrana a fejünkről – jellemezte Orbán Viktor a csehek nagyszerű pénzügyi teljesítményét. A mai napon áttekintettük a kétoldalú kapcsolatokat – mondta.

Orbán Viktor kormányfő (j) és Andrej Babis cseh ügyvivő miniszterelnök sajtótájékoztatója az Országházban 2018. január 26-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A magyar nép hálás Csehországnak, hogy a migránsválság közepén, határvédelmi erőket küldtek a magyar-szerb határra, besegítve a védelembe – tette hozzá.

A kereskedelmi forgalom a két ország között meghaladta a 8 milliárd eurót, és 12 százalékos növekedést mutatott – hangsúlyozta a kormányfő. Magyarországon számos sikeres cseh társaság működik, és magyar befektetések is vannak Csehországban, emellett pedig hadiipari együttműködés van a két ország között – emelte ki Orbán Viktor.

Arról is beszélt, hogy a nagy európai kérdésekben egyetértés és érdekazonosság áll fenn a két ország között. Majd reményét fejezte ki, hogy Andrej Babis miniszterelnöksége tovább erősíti majd a két ország kapcsolatát.

“Soros György bevándorlóországgá akarja tenni Magyarországot”

A kormányfő elmondta a “Stop Soros” törvény sorsáról a parlamenti frakció fog dönteni. Megjegyezte Magyarországot ilyen durva támadások még nem érték. Nem magyarok is ritkán támadják, nemhogy egy magyar, mint Soros György – tette hozzá Orbán Viktor. A kormányfő szerint a péntek délelőtti kijelentéseivel az amerikai milliárdos hatalmas hazugságokkal debütált a magyar kampányszínpadon. Hiszen egyértelművé tette, hogy részt kíván venni a magyar választásokban.

A konfliktus mozgatórugója, hogy míg Magyarország meg akarja védeni a saját érdekeit, nem akar bevándorlóországgá lenni, meg akarja őrizni a határvédelmét és a kerítését, addig Soros György bevándorlóországgá akar tenni mindenkit, Magyarországot is, és bevándorlókontinenssé tenné Európát, mondta.

“Ezt a harcot meg kell vívnunk” – jelentette ki.

Azt is mondta, hogy Soros György olyanná lett, mint egy igazi migráns: minden határt átlépett.

Magyarország a maga útját járja

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta, hogy átolvasva az eddig elkészült ENSZ-dokumentumokat kiderült, hogy világ szinten akarnak elveket és rendezési módokat megfogalmazni a migráció terén. Ezek az elvek számunkra nem fogadhatóak el – szögezte le. Hozzátette, tanulmányozni kell a készülő dokumentumot, és egyeztetni kell az ügyben, mielőtt hazánk meghozza a saját döntését. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a következő kormányülésre részletes előterjesztést kell készítenie a témában, és a V4-es országokkal is sor kerül majd egy konzultációra – tette hozzá.


Babis: A kvóták megosztják Európát

Nagyon jó az együttműködés Magyarország és Csehország között, a két ország sok európai kérdésben is hasonlóan gondolkodik – mondta a cseh ügyvivő miniszterelnök az Országházban. Kiemelte: az Európai Unióban reformokra van szükség, meg kell hallgatni az emberek véleményét.

Andrej Babis, aki a visegrádi országok kormányfőinek találkozójára érkezett Budapestre, az Orbán Viktorral folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón kiemelte: az Európai Unióban reformokra van szükség, meg kell hallgatni az emberek véleményét. Hozzátette, meggyőződése, hogy a ennek a csoportosulásnak nagy a létjogosultsága. Nincs szükség arra, hogy ez a formátum kibővüljön, minden programponthoz találni szövetségeseket – szögezte le.

A kvóták megosztják Európát, nem hatékonyak, és erről hasonlóan vélekedik Magyarország és Csehország, illetve a két másik visegrádi partner – jelentette ki. A cseh ügyvivő miniszterelnök hangsúlyozta: a visegrádi országok álláspontja hasonló Európa jövőjéről, és e tekintetben a migráció kulcskérdés.

Köszönetet mondott Magyarországnak, hogy ebben a kérdésben már példát mutatott, törvényes kereteken belül oldotta meg a problémát, bár sokan kritizálták – mondta.

A migráció kérdésével kapcsolatban Andrej Babis úgy fogalmazott, a kvóták megosztják Európát. A  cseh ügyvivő miniszterelnök szerint a tagországoknak nagyobb hangsúlyt kell kapniuk, hogy még egyszer ne lehessen a kvóták terén leszavazni azt, aki ezt nem akarja. A V4-ek ebben a kérdésben egyet értenek, “közös csónakban evezünk” – mondta.

Közölte: további jó együttműködési lehetőségeket kínál a gyorsvasúthálózat fejlesztése.

Kérdésre válaszolva a cseh ügyvivő miniszterelnök elmondta: szó volt egy regionális fejlesztési bank lehetőségéről, de meggyőződése szerint nem biztos, hogy szükség van erre, inkább konkrét beruházásokhoz kellene összeállítani egy közös pénzügyi tervet. Orbán Viktor hozzátette: cseh kollégája meggyőzte arról, hogy a projektekre kell összpontosítani, így először a projektekkel foglalkoznak, “utána jöhet minden más”.

Ugyancsak kérdésre Andrej Babis közölte: nem beszéltek arról, hogy Magyarország élne vétójogával Lengyelország ügyében.  Feltehetően lesz megoldás a kérdésben – tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta: Magyarország álláspontja szerint “a kettős mércét és az unfair eljárást nem fogadjuk el”, és minden ország, amellyel szemben kettős mércét alkalmaznak, számíthat arra, hogy Magyarország kiáll mellette, így Lengyelország is.