Jobbik: a jogi határzár csődöt mondott

 

A Jobbik értékelése szerint csődöt mondott a jogi határzár.

Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a kormány 2015-ben – egységes uniós szabályozás hiányában – egy rendeletben határozta meg a biztonságos országok körét, a listára egyebek mellett Albánia, Macedónia, Montenegró, Szerbia, Bosznia Hercegovina és Koszovó is felkerült.

Mint mondta, a lépést a kormánypártok közvetve azzal indokolták, hogy ne kelljen betartani a genfi egyezményt. Hozzátette: a kormánypárti megszólalásokban többször szerepelt, hogy a bevándorlók számos biztonságos országon keresztül érkeznek a magyar határhoz, s mivel Szerbia is része a genfi egyezménynek, s ott sem háború, sem vallási vagy politikai konfliktus nincs, vissza lehet küldeni az érintetteket, hogy ott folytassák le az eljárást.

Joggal elvárható lett volna, hogy titkos oltalmazotti, befogadotti vagy menekültstátuszok nem születnek – jelentette ki a szóvivő, aki szerint a kormány az elmúlt 3 évben 2300 esetben szegte meg az állítását.

Ismét felszólította a kormányt, hogy álljon nyilvánosság elé, kérjen bocsánatot a menekültstátuszok ügyében és adjon számot „a Megvédjük Magyarországot propaganda-történetről”.

Mirkóczki Ádám kérdésre nem zárta ki, hogy voltak, akik légi úton érkeztek Magyarország területére egy nem biztonságos országból, de szerinte tömegesen biztosan nem fordult elő.

A jobbikos politikust megkérdezték Soros György azon csütörtöki, Davosban tett kijelentéséről, amely szerint Orbán Viktor megvásárolta a szocialisták vezetőit. Azt felelte, nem lát bele más pártok napi működésébe, azonban szerinte az MSZP mindent megtesz annak érdekében, hogy a Fidesznek kedvező helyzetet teremtsen. „Gondolok itt a saját bénaságára” – magyarázta, jelezve: nem tudja megítélni, hogy ez fideszes „ügynökök, kémek, ejtőernyősök tevékenysége” vagy a baloldali politikusok alkalmatlanságából fakad.

Lengyel rendőr távcsővel figyel, mellette határőr honfitársa (j) és egy magyar rendőr járőrözés közben a magyar-szerb határnál, Röszke térségében 2016. október 13-án. A V4 tagállamok határrendészeti együttműködésének keretében 2016 szeptemberében 25 lengyel rendőr és 24 határőr érkezett Magyarországra, feladatuk a határátkelőhelyek közötti ideiglenes biztonsági határzárral biztosított zöld határ őrzése, gyalogos, gépkocsizó járőrszolgálat és figyelő szolgálat ellátása. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Képünk illusztráció (MTI-fotó: Máthé Zoltán)

Kérdezték a Nemzeti Választási Bizottság tervezett iránymutatásáról is, miszerint egy párt országos listáját törölni kell, ha az egyéni választókerületi jelöltek száma 27 alá csökken, vagy ha a 27 jelölt megvan, de a területi eloszlás követelményét nem teljesítik. Azt felelte, pártálláspontot nem tud mondani az ügyben, képviselőként azonban úgy véli, ez alkotmányos aggályokat vet fel. Hozzátette: szerinte a Fidesz annyira retteg, hogy minden létező eszközzel keresztbe tesz az ellenzéknek.

A szóvivőt faggatták Vona Gábor pártelnök vitatott török nyelvű videójáról is. Jelezte, hogy a pártelnök már reagált az ügyre, aki pedig összefüggést keres az iszlám világ és a hazai belpolitika között, az Orbán Viktort és vejét kérdezze Pharaon-ügyben és közel-keleti sejkekkel kötött üzletek ügyében.

Egy másik kérdésre, amely a nyilatkozat és az alaptörvény-módosítás el nem fogadása között keresett összefüggést, azt felelte: „nyugodtan legyen ez a válasz: Mirkóczki Ádám szóvivő szerint erre a kérdésre értelmes választ nem lehet adni, mert ez egy baromság”.

Arra pedig, hogy a Jobbik elnöksége tárgyalta-e az ügyet, úgy fogalmazott: „persze, összehívtuk a rendkívüli válságstábot, az ENSZ BT-t, a NATO-csúcsot, a V4-es partnereinknek is szóltunk, hogy óriási botrány van, mert a Youtube-ról kikerült egy nem tudjuk hány éves felvétel, ahol Vona Gábor azt mondja, hogy Attila unokái vagyunk és ez botrány”.