Allah mellett tett hitet Vona Gábor

 

Vona Gábor muszlim fiatalok előtt, törökül tesz hitet Allah mellett - számol be a Mandiner.hu.

A Mandiner birtokába jutott felvételen Vona Gábor, a Jobbik elnöke muszlim fiatalok előtt, török nyelven tesz hitet Allah mellett.

A gyenge minőségű, vélhetően mobiltelefonnal készített felvételen Vona Gábor törökül beszél.

A Jobbik elnöke a következőket mondja:

„Mi Attila unokái vagyunk, akiknek elve az igazság, akik bátran ellenállnak a rossznak, és senkitől nem félnek, csakis Allahtól.” A pártelnök Allah mellett hitet tevő mondatait üdvrivalgással fogadja a feltehetően török közönség.

A Jobbik elnöke közösségi oldalán azt írta: nem Allahot dicsőítette, hanem Istent, akit török nyelven történetesen így neveznek.

Szintén a Mandiner írja, hogy török nyelven Allah természetesen egyértelműen a Korán egy és igaz istenét, a muszlimok istenét jelenti, nem is nevezhetnék másként. A törökök és más türk népek iszlám előtti isten-elnevezése a Tengri/Tanri/Tanrı volt. Ma is ezt az istennevet használják Allahon kívül más istenre, istenségekre. Azt, hogy a törökök számára Allah kétségtelenül a Korán istenét jelenti, egy török-szakértő is megerősítette. Az online magyar-török szótár is világosan leszögezi: Allah magyar és török fordításban is Allahot jelenti. Az isten, avagy Isten fordítása törökül: Tanrı. Vona Gábor tehát török nyelven a muszlimok istene mellett tett hitet.

Vona Gábor korábban kijelentette, hogy a Jobbik alelnökével, Toroczkai Lászlóval ellentétben őengedélyezné Magyarországon mecsetek építését, és az üldözött keresztényeknek sem biztosítana menedéket.Mint ismert a Toroczkai vezette Ásotthalom önkormányzata hozott egy rendeletet a mecsetépítés tillalmáról, de a Jobbik elnöke kihátrált polgármestere mögül – emlékeztet az Origo.

Pont egy évvel ezelőtt szállt síkra Vona Gábor amellett, hogy Magyarországnak el kellene fogadnia a brüsszeli kvótadöntést. El lehet gondolkozni azon, hogy kvóták alapján szétosszuk az Európai Unióban lévő migránsokat – mindezt Vona Gábor, a Jobbik elnöke mondta az RTL Klubon.

„Az iszlám az emberiség utolsó reménysége a globalizáció és a liberalizmus sötétségében” – fogalmazott 2013 novemberében – nagy sajtóvisszhangot kiváltva – Vona Gábor törökországi látogatásán.