Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB

 

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat; a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez – a bizottságnak a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését, és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Az NVB kedden már nyilvántartásba vette az első nyolc jelölőszervezetet, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül elsőként a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatát (MNOÖ).

A testület pénteki ülésén további 20 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba, ezek – a kérelmek beérkezési sorrendjében – a következők: Kell az Összefogás Párt (KÖSSZ), Értünk Értetek – A Hiteles Párt (Értünk Értetek), Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), Magyar Liberális Párt – Liberálisok, Fidesz – Magyar Polgári Szövetség (Fidesz), Nemzeti Zöld Koalíció (Nemzeti Zöldek), Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt (Eu.rom), Hátrányos Helyzetűek Pártja (HPP), Demokrata Párt, Momentum Mozgalom (Momentum), Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), Magyar Munkáspárt (Munkáspárt), Hajrá Magyarország! Párt (Hajrá Magyarország!), Jó Út Magyar Polgári Párt (Jó Út MPP), NET Párt (NP), Európai Cigányok Demokratikus Pártja (ECDP), Magyar Demokratikus Unió, Szövetség a Szent Korona Országáért Konzervatív Párt (SZASZKO), A Mi Pártunk – IMA (IMA), Aquila Párt (AQP).

Formai hiba miatt az NVB visszautasította a Közösen Egymásért Demokratikus Néppárt (KEDN) nyilvántartásba vételét. Nyilvántartásba vették továbbá a Szerb Országos Önkormányzatot, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatát (MGOÖ) és az Országos Ruszin Önkormányzatot (ORÖ). A határozatok nem jogerősek, ellenük három napon belül felülvizsgálat kérhető a Kúriánál.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat március 6-ig kell bejelenteni az NVB-nél.