Kockázatot jelent Szél Bernadett személye és az egész pártja

 

Nemzetbiztonsági okok miatt tanácsolta el Szél Bernadettet Német Szilárd a nemzetbiztonsági bizottság üléséről – értesült a hirado.hu. Az LMP miniszterelnök-jelöltje ugyanis a migrációs válság közepén egy olyan afgán szakértőt jelölt a nemzetbiztonsági bizottságba, aki korábban a MigSzol, vagyis az egyik leginkább bevándorláspárti Soros-szervezet munkatársa volt. A férfi elbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, így az Alkotmányvédelmi Hivatal elutasította az alkalmazását.

A Nemzetbiztonsági Bizottság fideszes alelnöke csütörtökön az M1-en arról beszélt: nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, ha Szél Bernadett jelenlétében hallgatnák meg a Soros-tervről a titkosszolgálatokat.

Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője Székesfehérváron 2017. április 22-én (MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője Székesfehérváron 2017. április 22-én (MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

Nyomós nemzetbiztonsági oka van a Fidesz aggodalmának az Lmp-s Szél Bernadettel kapcsolatban – erről számolt be a hirado.hu. Szél Bernadett a migrációs válság közepén ugyanis egy olyan külsős, afgán szakértőt jelölt a nemzetbiztonsági bizottságba, akinek az átvilágításánál problémák merültek fel: például az, hogy a MigSzol, az egyik leginkább bevándorláspárti Soros-szervezet munkatársa volt. Az Alkotmányvédelmi Hivatal megállapította, hogy a férfi nemzetbiztonsági kockázatot jelent, így elutasította az alkalmazását.

Ahmed H. mellett is tüntettek már 

A MigSzol, azaz a Migráns Szolidaritás volt az a szervezet, amely többször tiltakozott a magyar-szerb határon épülő kerítés ellen. A Soros Györgyhöz köthető szervezet 2016-ban a terrorcselekménnyel vádolt Ahmed H. mellett szervezett tüntetést. A jogvédők az óta is folyamatosan ott vannak Ahmed H bírósági tárgyalásain. És a honlapjaikon is sürgetik a 2015-ös röszkei tömegzavargás hangadójának szabadon bocsátását.

De a MigSzol tagjai voltak azok is, akik a 2015-ös keleti pályaudvari migráns káoszban arra biztatattak mindenkit, hogy adakozzanak a migránsok ellátására és továbbutaztatására. Az LMP szóvivője pénteken nem tudta cáfolni az afgán szakértővel kapcsolatos híreket. Kanász-Nagy Máté azt mondta: nem tudja, hogy valósak-e ezek az információk, hiszen titkos nemzetbiztonsági adatokról van szó. Kanász-Nagy Máté azt mondta: „nekem erről semmilyen tudomásom nem lehet. Ami a nemzetbiztonsági bizottságban történik az ilyen minősítésekkel kapcsolatban, azok titkos állambiztonsági információk”.

A Fidesz-KDNP magyarázatot követel

Szél Bernadett délután közleményben reagált. Ebben egyebek mellett azt írta: ő érvényes átvilágítással és mandátummal rendelkező országgyűlési képviselő, a Nemzetbiztonsági bizottság tagja, ezért joga van ott lenni az üléseken. Szerinte a valódi nemzetbiztonsági kockázatot nem Szél Bernadett jelenti, hanem az, ha a fideszes tagok minden jogalap nélkül lehetetlenné teszik a parlament egyik legfontosabb bizottságának munkáját. A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője azt mondta: magyarázatot követelnek az LMP-s politikustól, amiért a migrációs válság közepén egy nemzetbiztonsági kockázatot jelentő afgán férfit javasolt a bizottságba tanácsadóként.

Hollik István elmondta, magyarázatot várnak Szél Bernadett-től, hogy ez hogyan fordulhatott elő és hogyan lehetséges az, hogy egy olyan embert, afgán embert, afgán állampolgárt javasolt tanácsadónak, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára – tette hozzá. Hollik István hozzátette: Szél Bernadett-nek azért is kell válaszokat adnia, mert miután a szakszolgálatok jelezték az afgán férfi nemzetbiztonsági kockázatát, az Lmp-s politikus fellebbezett a döntés ellen, a kérelmét azonban elutasították.