Magyar Hírlap: Elégedetlenkedik az MSZP-tagság

 

Súlyos bizonytalanságot idéztek elő az MSZP-ben a pártvezetés háttérmegállapodásai. Ha a párt közös logó alatt indulna szövetségeseivel a választáson, nem biztos, hogy a tizenöt százalékos parlamenti küszöböt megugraná – írja a napilap.

Áll a bál a szocialista pártban, a helyi szervezetek nem minden esetben értik, milyen alkukat köt a háttérben a pártvezetés, s mindez miként érinti az MSZP lehetséges képviselőjelöltjeit, illetve a pártlista befutónak tűnő helyeire aspirálókat – írja MSZP-s informátorára hivatkozva a Magyar Hírlap. 

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Miközben a közvélemény-kutatók támogatottságunkat kilenc százalékra mérik, a pártelnök öt befutó listás helyet ígér Karácsony Gergelynek, illetve a Párbeszédnek, a közös MSZP–Párbeszéd-lista esetén pedig legalább tíz százalékot el kellene érni – taglalta a forrás a problémát.

Hozzátette, ehhez jött most hozzá a Fodor Gáborral, illetve a Liberálisokkal kötött szövetség, mert ha az ő pártlogójuk is rákerül a szavazólapra, akkor már tizenöt százalékos listás eredményre lenne szükség. A Hvg.hu ezt úgy szemléltette, hogy „9+0+0= 9 százalék”.

Hiller István, az MSZP választmányi elnöke a Hír Tv-ben azt mondta, az együttműködés formáját illetően nincs döntés, van még néhány hetük arra, hogy a választmány a február 14-i kongresszus elé terjessze javaslatát.

Az egyéni választókerületekre tervezett együttműködési stratégia, miszerint mindenütt csak egy baloldali jelölt álljon szemben a kormánypártok képviselőjével, a pécsi választókerületben megvalósulni látszik. Kedden Tóth Bertalan frakcióvezető bejelentette, átengedi a körzetet Mellár Tamás közgazdásznak, s szerdán csatlakozott ehhez a DK is.

Ugyanakkor Hódmezővásárhelyen, ahol – miután Márki-Zay Péter független jelölt mögé a teljes ellenzék felsorakozott – a szocialista Hernádi Gyula bejelentette, ő is elindul. Alapszervezete kizárással fenyegette, ám forrásunk szerint ez alapszabály-ellenes.

A párt alapszabálya értelmében ugyanis a jelölés joga a helyi szervezeté, alapszabályt sértett tehát a pártvezetés, amikor a helyiek háta mögött úgy döntött, beáll Márki-Zay mögé. Az történt, mint Újpesten, ahol a parlamenti mandátumot szerzett Horváth Imre kigolyózásában állapodtak meg a DK-val, a körzetet átengedik Varju Lászlónak. Horváth függetlenként itt is ringbe száll.