Jobbik: Hozzák nyilvánosságra az Eliost érintő OLAF-jelentést!

 

A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra az Elios Innovatív Zrt.-re vonatkozó OLAF-jelentést.

Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt kérte, hogy a 4-es metró ügyéhez hasonlóan járjanak el az ügyben, amely szavai szerint 12 milliárd forintos visszafizetési kötelezettséget jelenthet. Azt is javasolta, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegyen feljelentést az ügyészségen. Megismételte: az jelentené a kiutat az uniós bírság alól, ha az ügyészség maga tárná fel az esetet, mert akkor a forrást másra is el lehetne költeni.

A jobbikos politikus kilátásba helyezte, hogy ezen ügy, továbbá a 4-es metró 60-70 milliárd forintos korrupciós ügye mellett az uniós bírságok tovább növekedhetnek. Ezt azzal indokolta, hogy Mészáros Lőrinc cégcsoportját – amely szerinte 476 milliárd forintot nyert el az elmúlt években – még nem vizsgálta az OLAF. Azt vetette fel, hogy ezt a vizsgálatot kezdje meg a hazai ügyészség. A tájékoztatón Tokody Marcell, a párt fővárosi képviselője azt bírálta, hogy a 4-es metró ügyében nem volt elszámoltatás és senkit nem ítéltek el, a bírságot az adófizetőknek kell állni. A 406 milliárd forintos beruházást az uniós források korrupt és rossz elköltésének iskolapéldájaként jellemezte.

A politikus egyúttal azzal vádolta a kormányt, hogy hamis kommunikációt folytatott, több milliárd forintot fordított a migrációval kapcsolatos kampányokra és közben 1300 menekültet engedett az országba, továbbá 20 ezren a letelepedési kötvény révén kerültek Magyarországra. Arra a felvetésre, hogy a genfi egyezmény alapján érkező oltalmazottak jogszabályban rögzített eljárás után érkeztek az országba, Szilágyi György megkérdőjelezte, hogy valóban Magyarország volt-e az első biztonságos ország, amit érintettek. Egy másik kérdésre megerősítette, hogy a Jobbik is betartana minden nemzetközi egyezményt, de a kvótarendszert elutasítja.

Megkérdezték arról, hogy a Fidesz jogi utat keres a Soros Györgyhöz köthető szervezetek korlátozására. Azt válaszolta, minden jogszabályalkotást támogatnak, ami Magyarország érdekét szolgálja és hozzájárul ahhoz, hogy szuverén, szabad ország legyen. Szilágyi Györgyöt faggatták az egri alapszervezet átalakításáról is. Azt mondta, a néppártosodás zökkenőmentesen folyt le, az ilyen strukturális átalakítások pedig mindennaposak, sok szervezetnél volt példa arra, hogy átalakítást kellett végrehajtani. Arra pedig, hogy a Momentum együttműködést helyezett kilátásba a Jobbikkal, úgy reagált: pártja egyedül indul a választáson, később pedig ügyek mentén nyitott tárgyalásra az ország érdekeit szolgáló ügyekben.