Áprilisi választások: „már futnak is a versenyzők”

 

Áder János köztársasági elnök április 8-ra tűzte ki az országgyűlési választások időpontját, a kampányidőszak ugyanakkor hivatalosan csak 50 nappal előtte kezdődik. Hogyan állnak most a pártok?

Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: a köztársasági elnök most már szinte hagyományosan a lehető legkorábbi időpontra tűzte ki a voksolást, ez pedig azoknak a pártoknak kedvez, amelyek már felkészültek mind szervezetileg, mind programjukban.

Azok viszont, akik még nem állnak készen – itt az ellenzéki pártokra kell gondolni –, azoknak pedig majdhogynem teljesen mindegy, mikor vannak a választások – vélte.

Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke (b) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke az MSZP programbemutató nagygyűlésén 2017. december 9-én.MTI Fotó: Illyés Tibor

Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt elnöke és Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke (MTI-fotó: Illyés Tibor)

Két-három hónap van ugyanis arra, hogy érdemben letegyenek valamit az asztalra, a szakértő szerint „viszont nemhogy eldördült a startpisztoly, de már futnak is a versenyzők”. Ugyanakkor hozzáfűzte: „még mindig látunk olyan versenyzőt, aki még a cipőjét keresi”.

Millió dolláros kérdés  

A listák állításával kapcsolatban kifejtette: ez a millió dolláros kérdés, amit senki sem tud még megválaszolni, hogy melyik párt lesz képes megalkotni a sajátját. Arra viszont rávilágított, hogy a kormánypártok közül a Fidesz jövő héten a választmányi ülést követően bejelentheti az egyéni jelöltjeit.

Az ellenzéki oldalon ezzel szemben folyamatosan mennek a találgatások és az egymásra mutogatás, hogy elinduljanak-e egymással szemben egy-egy körzetben, vagy inkább közösen fogjanak össze. Elméletben az MSZP és a Párbeszéd közös listát állít, az Együtt kis pártként próbál magának helyet találni, ami a politikai túlélésükhöz szükséges. Eközben a DK, az LMP és a Jobbik is saját listán indul – sorolta.

A kérdés az, hogy ezen listák mögött a tényleges egyéni jelöltek hányan is lesznek – emelte ki.

Április 8-ra írta ki az országgyűlési képviselők választását Áder János köztársasági elnök, a választás kitűzésével. Hivatalosan még nem kezdődött meg a kampány, mert az a választást megelőző 50. napon, azaz február 17-én indul.