Véget ért az MSZP, az LMP és a PM ellenőrzése

 

Az Állami Számvevőszék befejezte a Párbeszéd Magyarországért (PM), a Lehet Más a Politika (LMP) és a Magyar Szocialista Párt (MSZP) 2015–2016-os évekre vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a PM és az LMP a gazdálkodásuk szabályozási környezetét nem megfelelően, míg az MSZP a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki. A PM, az LMP és az MSZP 2015 és 2016 pénzügyi kimutatásait nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően készítette el. A PM és LMP könyvvezetése és gazdálkodása során a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és belső előírásokat nem tartotta be. Az MSZP könyvvezetési, nyilvántartási rendszerét, továbbá az ellenőrzési rendszerét nem az előírásoknak megfelelően működtette. Mindhárom párt működéséhez a jogszabályt megsértve jogi személytől tiltott, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el.

A politikai élet tisztasága érdekében különösen indokolt a pártok gazdálkodásának ellenőrzése – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amely törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását, így az ÁSZ kiemelt szerepet tölt be és felelősséget visel a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében.

Az ÁSZ közölte, az ellenőrzések célja annak értékelése volt, hogy a közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során betartották-e a pártok a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat; a Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika és a Magyar Szocialista Párt a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat, támogatásokat használt-e fel.

Az ellenőrzés során az ÁSZ – összhangban a pártok ellenőrzésének a megváltozott jogszabályok szerinti 2016-ban megújított módszertanával – értékelte a párttörvény 2014. január 1-től hatályos, a tiltott vagyoni hozzájárulásokra vonatkozó törvényi előírások betartását. A módosítás miatt tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása.

Mi a tiltott vagyoni hozzájárulás?

Tiltott vagyoni hozzájárulás, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat. A törvény arról is rendelkezik, hogy ha a vagyoni hozzájárulást nem pénzben nyújtották, a párt köteles értékének meghatározásáról gondoskodni. Ha a párt a vonatkozó rendelkezéseket megsértve az értékelést nem végezte el, akkor azt az ÁSZ teszi meg. A tiltott, nem pénzbeli hozzájárulás elfogadása esetén annak értékét az Állami Számvevőszék állapítja meg.

A Párbeszéd Magyarországért ellenőrzése

Az ÁSZ megállapította, hogy a párt gazdálkodásának szabályozási környezetét nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki, nem teremtette meg a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait. A párt 2015-ös és a 2016-os pénzügyi kimutatásai nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak, a könyvvezetése, a bevételeinek és kiadásainak elszámolása nem volt szabályszerű. A gazdálkodása során a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és belső előírásokat nem tartotta be, ezzel nem biztosította gazdálkodásának, vagyoni helyzetének átláthatóságát. A PM működéséhez a jogszabályt megsértve jogi személytől tiltott, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el.

A Párbeszéd Magyarországért 2015-ben és 2016-ban is 106,7 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült. A 2015-ös pénzügyi kimutatásban 113,553 millió forint bevételt, valamint 105,337 millió forint kiadást számolt el. A 2016-os pénzügyi kimutatás szerint az összes bevétele 112,941 millió forint, a kiadások összege 95,952 millió forint volt. Az ÁSZ megállapította, hogy a PM gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások tartalma nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, így a párt nem teremtette meg a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait. A párt ellenőrzési rendszere nem az előírásoknak megfelelően működött.

Párbeszéd Magyarországért - Karácsony Gergely

Forrás: MTI

A PM a 2015-ös és a 2016-os pénzügyi kimutatásait a jogszabályi előírásoknak megfelelő határidőben a Magyar Közlöny mellékletét képező Hivatalos Értesítőben és a saját honlapján közzétette. A pénzügyi kimutatásokat azonban nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően készítette el, ezzel nem biztosította gazdálkodásának átláthatóságát.

Az ÁSZ megállapította, hogy a PM a törvényi előírás ellenére nem végezte el a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások törvényben előírt értékelését. Ezért az ÁSZ megállapította, hogy a párt 2015–2016-ban 7,525 millió forint értékben nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől kedvezményes ingatlanbérlet, valamint kedvezményes politikai hirdetési szolgáltatás formájában.

A PM működéséhez felhasznált egyéb hozzájárulások, adományok, egyéb bevételek elszámolása nem volt szabályszerű. A gazdálkodással összefüggő tevékenységének keretében a kiadások teljesítése nem volt szabályszerű, mert a jogszabályok és a belső szabályzatok előírásait nem tartották be. Az ÁSZ a jelentésében a PM társelnökeinek 10 javaslatot fogalmazott meg, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. Az ÁSZ a törvényi előírás alapján a tiltott támogatás megállapításáról tájékoztatta a Magyar Államkincstárat, és felhívással fordult a PM társelnökeihez.

Lehet Más a Politika ellenőrzése

Az ÁSZ megállapította, hogy a párt gazdálkodásának szabályozási környezetét nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki, nem teremtette meg a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait. A párt a könyvvezetése és gazdálkodása során a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és belső előírásokat nem tartotta be. A 2015-ös és a 2016-os pénzügyi kimutatást nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően készítette el. Az LMP működéséhez a jogszabályt megsértve tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

Az LMP 2015-ben és 2016-ban egyaránt 173,7 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült. A 2015-ös pénzügyi kimutatásban 200,135 millió forint bevételt, valamint 164,852 millió forint kiadást számolt el, a 2016-os pénzügyi kimutatásban 194,899 millió forint bevételt, valamint 172,138 millió forint kiadást.

Az ÁSZ megállapította, hogy az LMP gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások tartalma nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, így a párt nem teremtette meg a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait. Az ellenőrzési rendszere nem az előírásoknak megfelelően működött.

Az LMP a 2015-ös és a 2016-os évi pénzügyi kimutatásait nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően készítette el, ezzel nem biztosította gazdálkodásának áttekinthetőségét, és ezeket a pénzügyi kimutatásokat tette közzé a Magyar Közlöny mellékletét képező Hivatalos Értesítőben és a saját honlapján jogszabályi előírások szerinti határidőben. Az LMP a működéséhez a források közül a költségvetésből juttatott támogatásokat szabályszerűen használta fel, azonban az egyéb hozzájárulások, adományok bevételeinek elszámolása nem volt szabályszerű. A kiadások kifizetése során az utalványozás és a könyvviteli számlákra való hivatkozás elmaradása miatt a jogszabályok és a belső szabályzatok előírásait nem tartotta be, a közpénzekkel nem átlátható és ellenőrizhető módon gazdálkodott.

LMP - Szél Bernadett

Forrás: MTI

Az ÁSZ megállapította, hogy az LMP a törvényi előírás ellenére nem végezte el a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások törvényben előírt értékelését. Ezért az ÁSZ azt állapította meg, hogy a párt 2015–2016-ban 4,42 millió forint értékben tiltott nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől kedvezményes ingatlan bérlet formájában.

Az ÁSZ a jelentésében az LMP társelnökeinek összesen 11 javaslatot fogalmazott meg, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. Az ÁSZ a törvényi előírás alapján a tiltott támogatás megállapításáról tájékoztatta a Magyar Államkincstárat, és felhívással fordult az LMP társelnökeihez.

A Magyar Szocialista Párt ellenőrzése

Az ÁSZ megállapította, hogy a párt gazdálkodásának szabályozási környezetét a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki. A könyvvezetési, nyilvántartási rendszerét, továbbá az ellenőrzési rendszerét ugyanakkor nem az előírásoknak megfelelően működtette. A pénzügyi kimutatásait nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően készítette el. Az MSZP működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

A Magyar Szocialista Párt 2015-ben és 2016-ban is 427 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült. A 2015-ös pénzügyi kimutatásban 774,258 millió forint bevétel és 472,578 millió forint kiadás, a 2016-os évi pénzügyi kimutatásban 1624,484 millió forint bevétel és 1936,47 millió forint kiadás szerepelt.

Az ÁSZ megállapította, hogy a Magyar Szocialista Párt gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások megfeleltek a jogszabályi előírásoknak. A párt könyvvezetési, nyilvántartási rendszerét és ellenőrzési rendszerét azonban nem az előírásoknak megfelelően működtette.

Magyar Szocialista Párt

Forrás: MTI

Az MSZP a 2015-ös és a 2016-os pénzügyi kimutatásait nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően készítette el, ezzel nem biztosította gazdálkodásának áttekinthetőségét. A pénzügyi kimutatásokat a jogszabályi előírások szerinti határidőben közzétette a Magyar Közlöny mellékletét képező Hivatalos Értesítőben és a saját honlapján. A kiadások kifizetése során – a jogszabályi és belső szabályzatok előírásai ellenére – a párt elmulasztotta az utalványozást, és nem hivatkozott a könyvviteli számlákra, így nem gazdálkodott a közpénzekkel átlátható és ellenőrizhető módon.

Az ÁSZ megállapította, hogy az MSZP a törvényi előírás ellenére nem végezte el a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások törvényben előírt értékelését. Ezért az ÁSZ azt állapította meg, hogy a párt 2015–2016-ban 2 millió 25 ezer forint értékben tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől kedvezményes ingatlan bérlet formájában.

Az ÁSZ a jelentésében az MSZP elnökének 10 javaslatot fogalmazott meg, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie. Az ÁSZ a törvényi előírás alapján a tiltott támogatás megállapításáról tájékoztatta a Magyar Államkincstárat, és felhívással fordult az MSZP elnökéhez.

Az ellenőrzésekről készült jelentések az alábbi linkre kattintva olvashatók: Párbeszéd MagyarországértLehet Más a PolitikaMagyar Szocialista Párt.