Lomnici: Szakadék felé száguld az unió, csak a V4-ek nyomják a féket

 

A Századvég kiadta friss kutatását a kormányfő-jelöltek népszerűségéről: a számadatok szerint 52 százalék Orbán Viktorra szavazna – ha lenne ilyen választás –, Karácsony Gergely a második 13 százalékkal, Szél Bernadett népszerűsége 11, Vona Gáboré pedig 8 százalék. Lomnici Zoltán úgy értékelt az M1 szombat reggeli műsorában: a baloldali törzsszavazók okkal lehetnek felháborodottak amiatt, hogy még mindig a hatalmi osztozkodás és a választási matek van előtérben az ellenzéki oldalon. Az alkotmányjogász arra is kitért, hogy értékrendek, stabil értékek nélkül nem lehet megvédeni magunkat Európában.

A Századvég felmérése szerint rendkívül megosztott az ellenzék a kormányfőjelöltek tekintetében: a kutatás szerint Orbán Viktor stabilan vezet 52 százalékkal, 13 százalékon áll Karácsony Gergely, 11-en Szél Bernadett, Vona Gábor pedig 8 százalékponttal gyakorlatilag lemaradt a mezőnytől – foglalta össze a Századvég Alapítvány friss felmérésének eredményeit az M1 aktuális csatornán Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Úgy fogalmazott, a baloldali törzsszavazók okkal lehetnek felháborodottak amiatt, hogy még mindig a hatalmi osztozkodás és a választási matek van előtérben az ellenzéki oldalon – amelyből már a Jobbikot sem lehet kivonni.

Lomnici Zoltán egy másik felmérésre hivatkozva elmondta, hogy még az ateisták 43 százaléka is olyan kormányzati irányt szeretne, amely kiáll a keresztény gyökerek mellett, és össztársadalmi szinten 77 százalék mondja azt, hogy a keresztény alapértékek melletti kormányzati kiállást fő prioritásnak tekinti – még a baloldali szavazók 54 százaléka is ezen az állásponton van.

Kiemelte: egyértelmű, hogy a zsidó-keresztény kultúrkör alapértékeinek megvédése nélkül nem lesz stabil Európa. „A brüsszelita nihilisták a mostani európai identitásválságot próbálják kihasználni és ‘megtiszítani’ az uniót minden stabil értéktől. Jelenleg inkább az érdekek Európája, mint az értékek Európája fogalmat használhatnánk az unió tekintetében – de emlékezhetünk, Robert Schumann is megmondta: Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz”.

Ha ezt figyelembe vesszük és az európai közösség egyik alapító atyját váteszi képességgel ruházzuk fel – folytatta Lomnici Zoltán az M1 műsorában –, elmondható, hogy jelenleg a szakadék felé rohan az unió, a féket pedig csak a V4-ek és a magyar kormány nyomja.

„Egyértelmű, hogy értékrendek, stabil értékek nélkül nem lehet megvédeni magunkat, pláne nem egy olyan hódító vallással szemben, mint az iszlám.  Most, amikor megemlékezhettünk a berlini terrortámadásról, felerősödnek azok a hangok, amelyek olyan keresztény alapokon nyugvó kormányzati irányt támogatnak – nem csak Magyarországon, hanem például Németországban is –, amely kiáll a polgárai mellett és megvédi a hagyományos, demokratikus értékeket” – zárta gondolatait az alkotmányjogász.