Bohózatba hajló baloldali összefogás: Szigetvári kirúgta Karácsonyt

 

Egy ideje pletykáltak arról baloldali körökben, hogy a miniszterelnök-jelölt nélkül maradt MSZP Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd elnökét, Zugló polgármesterét kéri fel listavezetőnek. Az érintettek tagadtak, Karácsony cáfolta a híreket, azonban azt elismerte, személyesen részt vett néhány egyeztetésen. A dolog pikantériája, hogy miközben szövetséges párttársai háta mögött egyezkedett a személyét érintő kérdésekről, addig szövetségesi együttműködésben állt az Együtt elnevezésű párttal. Ám ennek most vége.

Az Index adott hírt arról, Karácsony Gergely átejtette szövetségesét, vagy ahogyan a hírportál fogalmazott, „Karácsony Gergely pofára ejtette az Együttet, és lepaktált az MSZP-vel”.

Az Index vonatkozó cikkében az áll, Karácsony Gergely bejelentette, hogy vállalná az összefogás miniszterelnök-jelöltségét, csak éppen a Párbeszéden és az MSZP-n kívül senki nem akar közös listát. A Párbeszéd nagy szövetségese az Együtt máris jelezte, ebből nem kér. A cikk írója szerint „délután több pártból jelezték, hogy csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorát érdemes nézni, mert Karácsony itt teszi meg a nagy bejelentését az ügyben”.

Karácsony az Index tudósítása szerint ugyanis azt jelentette be, új alapokra kell helyezni az ellenzéki politikát, és ehhez nem más kell, mint: összefogás. „Kezdeményezem minden ellenzéki párt felé, hogy próbáljuk újragombolni a kabátot” – mondta Karácsony. Rónai Egon műsorvezető láthatóan másra számított, és kerek perec megkérdezte, hogy az MSZP–Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltként ül-e itt.

Budapest, 2017. október 23. Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a párt miniszterelnök-jelöltje a Párbeszéd ünnepi megemlékezésen az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján a budapesti Kossuth Lajos téren található Szamos Caféban 2017. október 23-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a párt miniszterelnök-jelöltje a Párbeszéd ünnepi megemlékezésen az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján a budapesti Kossuth Lajos téren található Szamos Caféban 2017. október 23-án (MTI-fotó: Illyés Tibor)

De Karácsony azt mondta, nem, és nem is tárgyalt erről (ami igaz, mert ő arról tárgyalt a szocialistákkal, hogy egy nagy közös listát hajlandó lenne vezetni). „Azért ülök itt, mert létre kell hozni egy közös megállapodást” – közölte Karácsony, aki a közös listáról azt mondta: „én húzni is tudom a listát. Ha vannak pártok, melyek támogatni tudnak, vállalom. Hozom a személyes népszerűségemet, csak kezdjünk bele. Egy ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje tudok lenni”. Vagyis Karácsony lényegében bejelentkezett az összefogás közös miniszterelnök-jelöltjének, csak éppen összefogás nincs. Ott van például a Párbeszéd legszorosabb szövetségese az Együtt, amelyről Karácsony azt mondta: „Nem hagyom faképnél az Együttet, szeretném, ha ő is rajta lenne ezen a listán.” Az Együtt már ki is adott egy közleményt, hogy szó sem lehet erről, külön indul.

A kínos stúdióbeszélgetés itt tekinthető meg:

Másnap reggel Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke élő adásban rúgta ki Karácsony Gergelyt.

Az Együtt választmányi elnökének elmondása alapján Karácsony lépése miatt az Együtt és a Párbeszéd szövetsége véget ért. Szigetvári úgy fogalmazott, a langyosokat kiköpi a Jóisten, ez történt Karácsony Gergellyel is.

Az Együtt hamarosan új miniszterelnök-jelöltet nevez meg. Szigetvári szerint Karácsony nem hisz abban, hogy az Együtt–Párbeszéd-lista bejut a parlamentbe, ezért keresett más megoldást. Az Együtt továbbra is önálló listát akar, de minél több demokratikus erővel koordinációra törekszik az egyéni választókerületben.

A kirúgásról szóló videó itt tekinthető meg:

Cikkünk megjelenésével egy időben az Azonnali.hu saját információt olvasói elé tárva azt írja, az együttműködés nem érték – hanem mandátumalapú, ráadásul az MSZP-ben a Mesterházy Attila vezette tömb nem nézi jó szemmel a most éppen hozzájuk dezertáló Párbeszédeseket. Az Azonnali.hu gyűjtése alapján erre jó okuk is van.

Karácsony korábban még utálta a szocialistákat

Karácsony Gergelyt a szocialisták már 2012-ben a szívükbe zárhatták, amikor egy Debrecenben tartott lakossági fórumon így fogalmazott: „Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt”, illetve „azért támogattam az együttműködést az Együtt 2014-gyel, hogy ne Bajnai Gordon legyen a miniszterelnök, és kihúzzam a szocik seggéből az összefogást”.

Karácsony később az Atv.hu-nak tagadta, hogy ezek a mondatok ilyen formában elhagyták volna a száját, mondván ő nem utál senkit. De nem kell 2012-ig visszamenni, hogy a politikus szocialisták iránti rajongásának nyomaira leljünk, elég ha csak 2017 nyarára tekintünk vissza. Egy augusztusi 168 Óra-interjúban a párbeszédes politikus a koordinált indulás mellett állt ki, elvetve a baloldali, MSZP-dominanciájú közös listát: „A választók nagy részének komoly fenntartásai vannak az MSZP-vel szemben. Egy szocialistákkal egyneműsödött választási szövetségre nem biztos, hogy leadják majd a voksukat.”

Aki szerint régen volt már a nyár, tájékozódhat egy októberi Párbeszéd-közleményből is: akkor a régi, illetve az új pártok külön-külön közös listáit támogatták. Karácsony Gergely október 23-i beszéde is mintha az MSZP-re és a közös baloldali lista elutasítására lett volna kihegyezve.

Az akkor még érezhetően az Együtt–Párbeszéd-összefogás sikerében bízó politikus úgy fogalmazott, rossz irány, hogy megpróbálják az ellenzéket a maga sokszínűségében tönkretenni, és megpróbálják a nagyon különböző politikai világnézeteket valamilyen egységes alakzatba összesöpörni, ezáltal kioltva azt az erőt, ami épp a sokszínűségében van, fogalmazott. A párbeszédes politikus zuglói szocialistákkal való együttműködésének nehézségeiről nem is beszélve. Mutyigyanús parkolási rendszer, humánpolitikai balhék, a Budapest Liget projekt szocialista támogatása Karácsony ellenében – nem csoda, hogy 2016-ban a Párbeszéd szóvivője, Tordai Bence egyenesen úgy fogalmazott: az MSZP elárulta az elveit.