DK: Meg kell vonni a jogtalan ukrán nyugdíjakat

 

A Demokratikus Koalíció kormányra kerülve fel fogja mondani azt az egyezményt, amelynek alapján ukrán állampolgárok jogtalanul juthatnak magyar nyugdíjhoz, a csalás útján szerzett járandóságokat visszaveszi, az érintetteket pedig felelősségre vonja - közölte a párt alelnöke.

Vadai Ágnes keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy évről évre egyre több ukrán jelentkezik magyar nyugdíjért. Ezt még az 1962. évi, a Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság közötti szociális megállapodásról szóló egyezmény alapján tehetik meg; az ukránnál lényegesen magasabb magyar nyugdíjhoz semmi más nem kell, csak egy állandó magyar lakcím, a határ menti falvakba való fiktív bejelentkezési lehetőséget pedig már interneten is kínálnak negyvenezer forintért – közölte a független képviselő.

Azt mondta, az ukrán határ menti településeken az elmúlt hat évben megkétszereződött, megháromszorozódott a bejelentett lakosok száma. 2010-ig ezer alatt volt a magyar nyugdíjat igénylő ukrán állampolgárok száma, az utolsó ismert, 2015-ös információk már mintegy 2200 főről szólnak – emelte ki. Vadai Ágnes hozzátette, “él a gyanúperrel”, hogy ez az adat mára már tízezer fölé nőhetett. Aki pedig igazán nagyot akar “kaszálni”, az hamis iratokat is szerez egy jól fizetett ukrajnai állásról, amelynek alapján akár háromszázezer forintnyi magyar járandóságra is jogosult lehet – fogalmazott.

Az egyezmény felmondását már a Bajnai-kormány előkészítette, az Orbán-kormánynak csak az okmányokat kellett volna kicserélnie, de ezt nem tette meg. Ehelyett arra hivatkoznak, hogy az ukrán fél halasztja a tárgyalásokat – mondta a politikus. Magyarország bármilyen jogi lépést megtehet az ellen, ami az érdekeit sérti – felelte arra a felvetésre, hogy egyoldalúan fel lehet-e mondani az egyezményt. A felelősségre vonás már a bíróság dolga lesz – mondta arra a kérdésre, hogy hogyan tudnak jogi lépéseket tenni olyan emberek ellen, akik soha nem is éltek Magyarországon.