Még nem múltak el a terrortámadások veszélyei

 

2017 augusztus 25-én két késes terrortámadás is történt, Brüsszelben és Londonban is iszlamista indíttatásból akartak gyilkolni. A biztonságpolitikai szakértő az M1 műsorában úgy fogalmazott: amíg a világban és Európában ilyen a helyzet, addig fel kell készülni arra, hogy bármikor történhet hasonló támadás.

Egy évvel ezelőtt, 2017 augusztus 15-én kordonnal zárta le a rendőrség Brüsszel központját, ahol a nyílt utcán késes támadás történt. Egy 30 éves szomáliai származású férfi szóváltásba került három katonával, majd Allah Akbar, azaz Allah hatalmas felkiáltással egy machetével vagdalkozni kezdett. A támadót a katonák lelőtték, az egyik járőr kisebb sérüléseket szenvdett a kezén.

A belga hatóságok terrorcselekményként kezelték az ügyet.

Sorozatos támadások voltak Londonban az elmúlt egy évben is

Alig másfél órával a brüsszeli késelés után Londonban fegyvertelen rendőrökre támadt egy férfi. A merénylő autójával egy rendőrségi járműhöz hajtott. Amikor az egyenruhások igazoltatni akarták, dulakodni kezdett velük. Közben Allah Akbart kiáltozva megpróbált a kocsi ülése alól előrántani egy 120 centiméteres pengéjű kardot. A 26 éves lutoni lakost a rendőrök könnygázzal ártalmatlnították, majd őrizetbe vették. Az eset a Buckinhgam palota közelében történt, de a királyi család nem tartózkodott a palotában.

Nagy-Britanniában azóta sem csökkent a támadások száma. Alig tíz nappal ezelőtt egy 29 éves szudáni származású brit állampolgárságú férfi a londoni parlamentnél kocsijával szándékosan a járókelők és a kerékpárosok közé hajtott. A terrortámadásban hárman megsérültek.

Ismeretes, tavaly júniusban három terrorista a London hídon egy furgonnal a járdára hajtott, a közeli piac közelében több embert megkéselt. Akkor heten életüket vesztették, és 48-an megsérültek. Jelenleg is a második legmagasabb terrorellenes fokozat van érvényben a brit szigeteken az iszlamista terrorfenyegettetség miatt: a brit belügyi tárca jelentése szerint a tavalyi merényletek óta a brit hatóságok 12 iszlamista és 4 jobboldali terrortámadást hiúsítottak meg.

Készülni kell az újabb támadásokra

Tavaly az Európai Unióban 975 ember vettek őrizetbe terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények alatt. Az M1-nek szombat reggel nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint minden esetben fel kell készülni az újabb merényletkísérletekre.

- A merényletek száma indikatív, de akkor is kell merényletekre számítani, ha ezeknek alacsony a széma, akkor is ha ez magas az az igazság, hogy az előkészületek a készenlét az nem szabad hogy függjön ilyen statisztikai számoktól, bármi is van, jó a helyzet, rossz a helyzet, amíg a világban ilyen a helyzet vagy Európában is, addig számítani kell arra, hogy bármikor történhet valami, és erre kell felkészülni.

(A Gyarmati Istvánnal készült teljes beszélgetést itt nézheti meg!)

Az ENSZ BT csütörtöki terrorizmusról rendezett vitájában Vlagyimir Voronkov is arra mutatott rá, hogy hogy az Iszlám Állam változatlanul komoly kihívást jelent, mert titokban működő hálózattá alakult át és a különböző térségekben hozzájuk kapcsolódó csoportok működnek.

Ahogy azt az ENSZ-főtitkár terrorellenes küzdelemért felelős helyettese mondta, a dzsihadista terrorszervezetet ugyan Irakban legyőzték és követőik Szíriában is visszavonulóban vannak, de a most erőre kapó különféle terrorista csoportok harcosai újfajta, előre megjósolhatatlan és kiszámíthatatlan veszélyt jelentenek.