A szakértő szerint újabb terrortámadás lehet Franciaországban

 

Amíg létezik az Iszlám Állam, újabb terrortámadások történhetnek Franciaországban – mondta Szűcs Anita Franciaország-szakértő kedd reggel az M1 csatornán.

A szakértő szerint a franciák a támadások óta több fronton harcolnak a terror ellen. Egyrészt a szükségállapot bevezetésével olyan felhatalmazáshoz jutottak a nyomozó hatóságok, amelyek megkönnyítik a munkájukat. Másrészt mobilizálták az európai erőforrásokat is, hiszen Franciaország egyedül képtelen felvenni a harcot a nemzetközi terrorszervezettel.

A terror célja a francia társadalom szétzilálása – mondta Szűcs Anita, és hangsúlyozta, ez egyelőre nem sikerült.

Párizs, 2017. november 13. Anne Hidalgo párizsi főpolgármester, Emmanuel Macron francia elnök, felesége, Brigitte Macron és Francois Hollande korábbi francia államfő léggömböket engednek a magasba a 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrormerényletek második évfordulóján tartott megemlékezésen (MTI/EPA pool/Philippe Wojazer)

Emmanuel Macron francia államfő elődjével, Francois Hollande-dal együtt vett részt hétfőn a 2015. november 13-i, százharminc halálos áldozatot követelő párizsi merényletek második évfordulójának hivatalos megemlékezésein Párizsban és a fővároshoz közeli Saint-Denis-ben a Stade de France nemzeti stadionnál.

A köztársasági elnök a stadion D kapujánál hajtott először fejet, ahol egy ember vesztette életét két éve, miután a közelében egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. Ezt követően Emmanuel Macron és felesége, továbbá Francois Hollande és Anne Hidalgo párizsi főpolgármester, valamint az előző és a jelenlegi kormány tagjai ellátogatottak a támadássorozat valamennyi helyszínére, a Le Carillon, a Le Petit Cambodge, a La Bonne biere, a Casa Nostra, a Comptoir Voltaire, a La Belle équipe étteremhez és kávéházhoz, valamint a Bataclan koncertteremhez.