Az albán bűnözők látják el Európát

 

Mindamellett, hogy Albániában Európa legkiterjedtebb – szó szerint – virágzó marihuána ültetvényei találhatók szerte az országban, a tiranai politikum arról is hírhedt, hogy „keményen” beágyazódott albán politikusok gyakorlatilag büntetlenül megtehetnek bármit – írja epés cikkében a dél-balkáni állammal szomszédos Montenegróban megjelenő Vijesti című újság.

A mindent átszövő korrupciót ékesen példázza a közelmúltbéli esemény, amikor  a volt belügyminiszter, Samir Tahiri ellen vádat emeltek drogbandákkal tartott kapcsolatai és kenőpénzek elfogadása miatt. Alig kellett várni, pár napra rá az albán hírszerző szolgálat igazgatója is váratlanul lemondott minden hivatali tisztségéről. Az indoklás: elmulasztotta a hatalmi szerveket informálni a helyi, de Európába kábítószert szállító bűnbandák tevékenységéről…

Albánia, mint NATO-tagország az Európai Unió reménybeli tagjaként nemigen közkedvelt a gazdasági és politikai minőséget vizsgáló nemzetközi intézmények körében. A Heritage Alapítvány és a Wall Street Journal nemrégiben azt írta az albán joghatóságok rendszeréről, hogy az „rosszul működik, hatástalan, igen érzékeny a politikum diktálta igényekre és átszövi a korrupció”.

Stockphoto - Tirana - Albánia

A most megkezdett jogharmonizációs lépések, vagyis a reformok mentén 2018-ban Tiranának el kellene kezdenie Brüsszellel a csatlakozási tárgyalásokat. Ennek keretében az igazságszolgáltatásban legalább ezer bírót és ügyészt fognak átvilágítani, hogy kiszűrjék a rendszerből azokat, akiket rendszeresen lefizettek a bűnözői csoportok, akik a szervezett drogbandák szolgálatában tevékenykedtek idáig. Ezt az átvilágítási folyamatot az Egyesült Államok és az Európai Unió illetékes szakemberei együttesen fogják ellenőrizni.

Amerika nagykövete Tiranának: Tartóztassátok le a nagy halakat!

A felszólítást követően emeltek vádat a volt belügyminiszter ellen, és a hírszerzés igazgatója is lemondott. A nyomozók most azt vizsgálják, milyen szinten ismerhette Samir Tahiri azt a két hírhedt drogkereskedőt – Moisije és Florian Habilajt –, akiket az olasz rendőrök vettek őrizetbe, mert rendszeres szállítmányok révén kábítószert csempésztek Albániából Olaszországba. A volt belügyminiszter természetesen tagadta a vádakat, és politikai ellenfelei lejárató kampányának tartja az egész nyomozást. Az ügy pikantériája, hogy a vizsgálatot végző hatóságok még mindig az átvilágítatlan bírók és ügyészek között igyekeznek tisztázni az ügyet, akik közül sokaknak erős érdekük fűződhet ahhoz, hogy vezető albán politikus csuklóján még véletlenül se kattanhasson bilincs.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok ukáza 

Hogy a helyzet mennyire nem rózsás, azt már jelezték brüsszeli és washintongtoni diplomáciai körök is. Amennyiben Albánia komolyan gondolja az Európa Unióhoz való csatlakozást, azonnali hatállyal lépnie kell a szervezett bűnözést irányító drogkartellek vezetői ellen. Amerika tiranai nagykövete – Donald Loo – azt nyilatkozta:
„Addig, míg a ’nagy halak’ ítélet híján a börtön helyett szabadlábon vannak, a bírók lefizethetők maradnak, a hatalom képviselői pedig korruptak.”

Hatalmas marihuána farmok

Albánia jelenleg az indiai-kenderültetvények országa. Az albán bűnözők egész Európát ellátják cannabisszal. Egy független elemző, a tiranai Arben Mecaj szerint az illegális kábítószer-termesztés legfőként 2007 és 2013 között élte reneszánszát, az ország déli részén lévő Lazarat település környékén. Az egész Lazarat egy „óriási kiterjedésű cannabistermesztő farmként” működött, ahol évente – becsült adatok szerint – 700 és 900 tonna marihuánát termesztettek, ami Európába csempészve 450 millió euró hasznot hozott a szervezett bűnözői hálózatoknak. Akkoriban Lazarat térsége „érinthetetlen régióként” a politikum és a rendőrség gyámsága alatt funkcionált. Ott nem működött a törvény. 2014-ben egy ötnapos razzia során megtisztították ugyan a települést a drogtermesztő parcelláktól, de a cannabis, mivel hatalmas üzlet, hamar megtalálta helyét más albán régiókban. Tavaly a marihuánatermesztés tonnánkénti hozama már ismét a régi nívón mozgott.

Marihuána (Fotó: EPA)

Illusztráció (Fotó: EPA)


Az FBI ügynökei Albániába érkeztek

A következő év elején már „nagy letartóztatásokat” ígértek. Nyugati szakértők szerint a dél-balkáni országban egyetlen gazdasági ágazat sem annyira jövedelmező, mint az illegális kábítószer termesztése és Európába csempészése. A most munkához látó amerikai ügynökök német, angol és olasz nyomozó társaikkal együttműködve fogják vizsgálni az albán szálú gyanús ügyleteket, a szervezett bűnözéshez kapcsolódó pénzmosást és a drogkereskedelemmel kapcsolatos ügyeket.

A rendőrség tehetetlen

Rebani Jaupi, az albán rendőrség parancsnokhelyettese nem derűlátó. „Tavaly egész Albániában 213,4 hektár indiai- kenderültetvényt számoltunk fel. A rendőrség két és fél millió tövet semmisített meg. 1198 személy ellen tettünk bűnvádi feljelentést, illegális kábítószer-kereskedelem vádjával. Ebből 1572 személy ellen rendeltek el nyomozást. A helyzet ennek ellenére nemhogy javulna: a terepen még rosszabb lett minden. Csak az idei évben, januártól-októberig 69 tonna cannabist kobozott el és semmisített meg a hatóság. 274 bűnöző mellett egy rendőrt is letartóztattak.

A drog szerves része volt és maradt az albán mindennapoknak

Enver Hoxha kommunista diktátor hatalomra kerüléséig a marihuána termesztése Albániában egyfajta tradícióként élt, széles körben alkalmazták például a kisgyermekek megnyugtatására is. Az izolacionista politikát folytató Hoxha idejében az indiai kender legális, üzemi szintű termesztése – kizárólag erre a célra fenntartott – speciális mezőgazdasági telepeken történt. A termést leginkább Svájcba szállították, ahol az ottani gyógyszergyáraknak értékesítették. A kommunista rendszer összeomlása után a marihuána termesztése és eladása immáron az Európát behálózó albán maffia kizárólagos fennhatósága alá került.

Albánia továbbra is a legnagyobb indiai kender-beszállítója Európának. Jelzésértékű: idén sem állítottak elő és ítéltek el senkit a drogbárók közül – írja tiranai keltezésű cikkében a montenegrói Vijesti.