Hétfőtől uniós külügyi csúcs

 

A brüsszeli tanácskozáson nyilatkozatot írnak alá az EU védelmi dimenziójának megerősítését célzó, úgynevezett állandó strukturált együttműködés (PESCO) létrehozásáról.

A találkozó kezdetén a külügyminiszterek megvitatják az aktuális ügyeket, egyebek mellett a mianmari, az iráni és a venezuelai helyzetet, és a sajtóhírek szerint várhatóan szankciókat rendelnek el Venezuela ellen az emberi jogok súlyos megsértése miatt.

EU-zászlók lengenek az Európai Bizottság brüsszeli székháza előtt. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

EU-zászlók lengenek az Európai Bizottság brüsszeli székháza előtt. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Magas rangú diplomáciai források arról számoltak be, hogy a résztvevők a november végi EU-Afrikai Unió csúcsértekezlet előkészítéseként értékelik a két kontinens közötti kapcsolatokat. Ezután az Európai Unió stratégiai kommunikációjának ügye kerül napirendre, a miniszterek áttekintik az eddigi eredményeket, különösképp az orosz és a dzsihadista propaganda terjedésének megfékezéséről lesz szó, de arról is, hogy miként lehetne hiteles információkkal ellátni a transzatlanti közösségről a balkáni országokat.

A munkaebéden a tagállamok külügyminiszterei mellett a védelmi miniszterek is részt vesznek, és megvitatják a közös biztonság- és védelempolitika főbb kérdéseit. Jelen lesz Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, akivel az észak-atlanti szövetséggel folytatott együttműködésről fognak egyeztetni a védelmi miniszterek, akik az Európai Védelmi Ügynökség irányítóbizottságának tagjaival is találkoznak majd.

A résztvevők ezután nyilatkozat írnak alá az EU védelmi dimenziójának megerősítését célzó PESCO létrehozásáról, ami szakemberek szerint a “startgomb” lenyomását jelenti a folyamatban.  A közös fejlesztésekről és beszerzésekről, valamint az európai hadiipar erősítéséről szóló francia-német kezdeményezést a várakozások szerint a decemberi EU-csúcson fogják elfogadni az uniós állam- és kormányfők.

A kezdeményezéshez az eddigi információk szerint egyelőre 22 tagország csatlakozik. “Ez már kritikus tömeg, amely azt jelzi, hogy Európa komolyan gondolja a védelmi dimenzió erősítését” – mondta a névtelenséget kérő EU-diplomata.
Azon tagállamok, amelyek most nem írják alá a nyilatkozatot, később még csatlakozhatnak a PESCO-hoz, a lehetőség ráadásul unión kívüli országok számára is nyitva áll, sokan azt szeretnék, ha az unióból való tervezett kilépése ellenére az Egyesült Királyság is részt venne az együttműködésben.