Migráns gyújtogatott egy olasz táborban, fegyverrel kellett megállítani

 

Életveszélyes állapotban van az az afrikai fiatalember, aki egy dél-olaszországi menedékkérő-központban felgyújtotta a szobáját, és a tábor egyik olasz munkatársa rálőtt szombaton. A tábor többi lakója az utcára vonult tüntetni.

Az afrikai Gambiából érkezett 19 éves fiatalember a dél-olaszországi Caserta városához közeli Gricignano d’Aversa menedékkérő-központjában gyújtotta fel a szobáját. Olasz sajtóértesülések szerint így akart tiltakozni a tábor rossz körülményei miatt.

A fiatalemberre egy olasz alkalmazott fegyvert fogott és két lövést adott le rá. Az olasz férfi, akit őrizetbe vettek, rendelkezik fegyverviselési engedéllyel. A menedékkérőt életveszélyes állapotban szállították az egyik nápolyi kórházba.

A táborban tartózkodó mintegy 30 menedékkérő Gricignano d’Aversa főutcájára vonult tiltakozni társukért: kiborították az utca közepére a hulladéktárolókat és tárgyakat dobáltak. A rendőrség meggyőzte a menedékkérőket, hogy menjenek vissza a központba.

Az olaszországi migránstáborokban gyakoriak a tiltakozó akciók és a gyújtogatások is. Októberben három szardíniai menedékkérő központban történtek zavargások, és ezért az olasz hatóságok kilenc menedékkérőtől megvonták a befogadást.

Az északnyugat-olaszországi Ventimigliában szombaton kétszáz helyi lakos vonult fel a több mint 24 ezres város utcáin egészen a polgármesteri hivatalig. A menedékre nem jogosult migránsok eltávolítását szorgalmazták azonnali kiutasításukkal Olaszországból. Többek között a “Vissza akarjuk kapni a városunkat!” és a “Ventimigliának elege van!”, “Ventimiglia igent mond a befogadásra, nemet a bűnözésre!” feliratú transzparenseket tartották a magasba. A tüntetők azt akarták, hogy a menet útvonalán minél többen csatlakozzanak, de a demonstrációból nem lett tömegtiltakozás.

Az olasz-francia határváros Ventimiglia 2015 óta tranzitállomásnak számít a Franciaországba átjutni akaró többségében afrikai és dokumentumok nélküli migránsok számára, akik Ventimiglia szabad területein megtelepedve várakoznak az átjutásra.