Pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását a Fitch Ratings

 

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Magyarország befektetési ajánlású, “BBB mínusz” szintű államadós-osztályzatának kilátását pénteken a Fitch Ratings.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő New York-i  irodája.  (MTI/EPA/Justin Lane)

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő New York-i irodája. (MTI/EPA/Justin Lane)

A magyar szuverén besorolás kilátása immár két hitelminősítőnél pozitív: augusztusban a Standard & Poor’s is pozitív kilátást adott Magyarországnak. A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service továbbra is stabil kilátást tart érvényben a magyar államadósság-kötelezettségek osztályzatára.

A Fitch a péntek este Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte, hogy várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta 2017 végéig 72 százalékra csökken az egy évvel korábbi 74 százalékról. A hitelminősítő hangsúlyozta: ez lesz a hatodik olyan év egymás után, amelyben csökken a magyar államadósság-ráta.

Lehetett számítani arra, hogy a Fitch Ratings pozitív döntést hoz az országgal kapcsolatban, de ez inkább későbbre volt várható, a mostani döntés a felminősítés előszobája – vélekedtek az MTI által megkérdezett szakértők.

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője azt mondta: az eddigi stabil kilátás pozitívra javítása azt jelzi, hogy a következő lépés a felminősítés lehet.

Jobbágy Sándor, a CIB Csoport senior elemzője megjegyezte, hogy a Fitch Ratings döntése megegyezik a Standard & Poor’s augusztusi határozatával, amely szintén semlegesről pozitívra javította a kilátást.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője kijelentette: “ez a felminősítés előszobája”, így – amennyiben nem romlanak a gazdasági folyamatok – egy éven belül arra lehet számítani, hogy az adósság-besorolás egy fokozattal javul.

Forián-Szabó Gergely, az Amundi budapesti befektetési csapatának vezetője szintén azt emelte ki, hogy jövőre újabb felminősítésnek ágyaz meg a mostani bejelentés.