„Égető” problémára hívja fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium

 

A Fűts okosan! komplex felvilágosító és tájékoztató kampány célkitűzése, hogy az idei fűtési szezon kezdetén is felhívja a lakosság figyelmét az egyes szilárd tüzelőanyagok használatának veszélyeire, a lakossági hulladékégetés tilalmára és káros hatásaira, valamint elérhetővé tegyen minden helyes fűtési technikával kapcsolatos információt.

Ma már a helytelen lakossági tüzelés – és nem a közlekedés, valamint az ipari szektor – jelenti a legnagyobb terhelést a légszennyezésben (az ország szállópor-kibocsátásának több mint kétharmada a háztartásokhoz köthető). A nem megfelelő tüzelőanyag jelentős mennyiségű kisméretű részecskekibocsátással (PM10, PM2,5) jár, ami a legjelentősebb egészségügyi kockázatot jelentő légszennyező anyag – írja közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.

Budapest, 2017. január 24.Egy kémény füstje a szmogos Budapesten 2017. január 24-én. A fővárosban 2017. január 22-én elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát, 23-án kis mértékben javult a levegő minősége, de a riasztási fokozatot fenntartják. A magas szállópor-koncentráció miatt elrendelt közlekedési korlátozás is érvényben van. Reggel 6-tól 22 óráig Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0, 1, 2, 3 vagy 4, valamint amelynek a forgalmi engedélyében nincs környezetvédelmi osztályt jelölő kód.MTI Fotó: Mohai Balázs

Képünk illusztráció (MTI-fotó: Mohai Balázs)

A fűtési szezon kezdetével egyértelműen kimutatható a levegőminőség romlása, különösen azokon a területeken, ahol a lakosság gyakran fát vagy szenet, esetenként hulladékot használ fűtésre. A rossz minőségű és veszélyes anyagok, a helytelen tüzeléstechnika és a nem megfelelően kialakított tüzelőberendezés használatának oka legtöbbször az alapvető – olykor életmentő – ismeretek hiánya. Sokan még mindig nem tudják pontosan, mire kell odafigyelni a tüzelővásárlás során, hogyan kell a tüzelőanyagot tárolni, vagy hogy mivel, hogyan és mikor lehet biztonságosan, hatékonyan fűteni.

A világon évente több mint hárommillió ember, Európában megközelítőleg hatszázezer, Magyarországon hat-nyolcezer ember érintett a légszennyezés következtében kialakult betegségekben és az ezekből következő korai elhalálozásban. A Föld lakóinak 92 százaléka él az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott PM10 légszennyezettségi érték feletti mértékben szennyezett területeken.

A Földművelésügyi Minisztérium különböző kommunikációs csatornákon hívja fel a figyelmet a – szó szerint – „égető” problémára, és osztja meg az ezzel kapcsolatos fontos információkat.

A www.futsokosankampany.hu honlapról minden érdeklődő letöltheti a hasznos tájékoztató anyagokat.

Előadás-sorozatok is indulnak

A Földművelésügyi Minisztérium megbízásából a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. a lakosság megszólítása érdekében környezetvédelmi ismeretterjesztő előadás-sorozatot indított. Az ismeretterjesztő előadásokat tíz település (Szombathely, Karcag, Debrecen, Pécs, Kaposvár, Tatabánya, Miskolc, Veszprém, Sátoraljaújhely, Nagykovácsi) önkormányzatával közösen megszervezett lakossági fórumokon hallgathatják meg az érdeklődők, a helyes tüzelési technikákról, a helyi légszennyezettségi viszonyokról, illetve több helyszínen lehetőség nyílik egy működő pellet- és fa-tüzelőberendezés megtekintésére.

Ezen túlmenően a tárca civil fórumokon és különböző rendezvényeken keresztül kívánja a biztonságos fűtéshez szükséges ismeretanyagot bemutatni. A lakosság minél szélesebb rétegeinek elérése érdekében a Földművelésügyi Minisztérium együttműködik az Országos Polgárőr Szövetséggel, illetőleg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal is.