Szent Márton legendája elevenedik meg Hollókőn

 

Szent Márton-napi vigasságot rendeznek szombaton a világörökségi Hollókőn – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Kelecsényi Péter elmondta: a programban életképeket mutatnak be Szent Márton legendájából a Pajtaárok szabadtéri színpadon, lesznek vidám, mulatságos előadások, középkori és libás játékok Szent László Vitézeivel.

Ludak a Márton-napi ludasságok nevű rendezvényen a Hajdúböszörményi Tájházak udvarán 2014. november 8-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Képünk illusztráció (MTI-fotó: Czeglédi Zsolt)

A látogatók a hollókőiek vendégei lesznek meleg teára, forralt borra és zsíros kenyérre. Hollókő piacán libából készült finomságok, házi sütemények, lekvárok és kézimunkák vására lesz. A vásárban megjelenik Ludas Matyi és Döbrögi uraság is, a belevaló legények pedig versenybe szállhatnak a Hollókő Főgúnárja címért.

Kelecsényi Péter hozzátette: a vigasság idején megnyitják a régi Oskola épületét a templom szomszédságában, ahol a gyerekek régi népmeséket nézhetnek és hallgathatnak meg a modern technika segítségével, illetve betekintést kapnak, hogy milyen is volt egy régi iskola Hollókőn.

Helyi borokat a Guzsalyas Ház pincéjében lévő Borpatikában és a vásári forgatagban is kóstolhatnak a vendégek, de a Kalácsos, Gazduram Sajtboltja, a Palóc Játszóház, a Hollókői Vár vagy a Holló Jankó Mesejátszótér is várja az idelátogatókat.

A Jó Palócok Egyesülete kézműves-foglalkozást tart a gyerekeknek a Falumúzeumban, az egyesületi tagok segítségével kukoricabábokat készíthetnek a kicsik, és megkóstolhatják a mákos kukoricát is.

Megrendezik Hollókő első fájerbajnokságát is Bajnokok Libája néven, a legügyesebb kártyázó egy libával lesz gazdagabb.