Százötven dzsihadista térhet haza a Balkánra

 

A Nyugat-Balkán a fő menekülési útvonala a Közel-Keleten idáig harcoló szélsőséges iszlamista fegyvereseknek, akik közül mintegy százötvenen – zömében albán nemzetiségűek – éppen macedón állampolgárok, akik révén megnőtt a terrorveszély a régióban. A résztvevők erre az aggodalmat adó következtetésre jutottak a minap Szkopjeban megrendezett Külföldi terrorista harcosok – a megelőzés és ellenállás eszközei című konferencián – írja tudósításában a belgrádi Telegraf újság.

Európát és a Nyugat-Balkánt hatalmas veszély fenyegeti az Iszlám Állam (ISIS) kötelékeit elhagyó, Irakban és Szíriában harcoló hajdani fegyveresek miatt. Általuk potenciálisan megnőtt a terrorizmus és a szélsőséges cselekedetek esélye a térségben.

„Érzékelhetően megnőtt a hazatérő, korábban idegenben harcolók létszáma. A Pentagon becslése szerint mintegy 3000 és 5000 között mozog azon szélsőséges iszlamista fegyveresek száma, akik Európába menekültek, és nagy valószínűséggel támadásokat hajtanak végre, s feltételezhető, hogy helyi szélsőséges társaikkal kibővülve fokozott veszélyforrást jelentenek” – nyilatkozta Richard Prosen, a Fehér Ház szakembere.

 

Brit dzsihadisták. Fotó: Twitter

Európai – történetesen brit – dzsihadisták (Fotó: Twitter)

„Magára hagyatva egyetlen ország sem tudna ekkora fenyegetettségre megfelelő választ adni. Éppen emiatt szükség van az együttműködésre az Európai Unióval, a Macedóniával szomszédos országokkal és az Egyesült Államokkal” – jelentette ki a macedón politikum vezetője, Zoran Zaev.

Az Egyesült Államok Szkopjéba akkreditált nagykövete – Jess L. Baily – pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy a terrorizmus ellen egyaránt össze kell fognia a macedón kormánynak, a helyi lakosoknak és a különféle szervezeteknek.

„Nem harcolhatnak csak a helyi rendvédelmi szervek a ’gonosz emberek’ ellen. Szükséges a nemzetközi összefogás, de a helyi lakosok is segíthetnek. Macedónia előnye, hogy viszonylag kis ország. Mindenki mindenkit ismer alapon, ha ismeretlen, gyanús egyének tűnnek fel valahol, gyorsan leleplezhetők. Mert a harc a terrorizmus ellen tulajdonképpen bizonyos mértékig háború az ismeretlennel szemben” – hangsúlyozta Baily.