Négy magyar orvosi egyetem a világ élvonalában

 

Előkelő helyre rangsorolta a pécsi, a budapesti, a debreceni és a szegedi egyetem orvosképzését a Times Higher Education, amely november 8-án hozta nyilvánosságra legfrissebb tematikus ranglistáját. Négy magyar egyetem orvos- és egészségtudományi képzései a 301-400, illetve a 401-500 kategóriában kaptak helyet. Az ötszázas listán az első pozíciókat amerikai, brit és ausztrál egyetemek kapták.

Times Higher Education (THE) klinikai (orvosi), preklinikai és egészségügyi nemzetközi rangsor élén – természetesen – az Oxford áll, amelyet a Cambridge és a Harvard követ fej fej mellett. Összességében a tíz legmagasabb pontszámot elért intézmény közül hat amerikai, három brit, egy pedig ausztrál.

Az elbíráláskor vizsgálják a felsőoktatási intézmények oktatási (Teaching) és kutatási eredményességét is (Research). A publikációk idézettsége (Citations), de a „nemzetközi láthatóság” (International Outlook), az ipari bevétel (Industry Income), illetve a külföldi oktatók és hallgatók száma is fontos szempont.

Előkelő helyen négy magyar egyetem

A budapesti Semmelweis Egyetemet és a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) a 301-400., a debreceni és a szegedi egyetemet pedig a 401-500. helyre rangsorolta a THE.

Forrás: www.timeshighereducation.com

Forrás: www.timeshighereducation.com

A Modern Városok Programnak köszönhetően közel 25 milliárd forintos egyetemfejlesztés kezdődött a közelmúltban a pécsi egyetemen, így az egyre növekvő nemzetközi létszámhoz tudják igazítani, modernizálni az infrastruktúrát, a hallgatói, oktatói és kutatói környezetet – közölte az intézmény csütörtökön.

A pécsi intézmény az idézetek és az ipari bevétel alapján a legerősebb magyar egyetemnek bizonyult a londoni rangsorban; a Semmelweis a kutatás, a „nemzetközi láthatóság” és az oktatás területén a legerősebb a listára felkerült magyar intézmények között. A Szegedi Egyetem a második legtöbb pontszámot kapta a „nemzetközi láthatóságért”, míg a debreceni intézmény a kutatás tekintetében második helyen áll a Semmelweis mögött.

Az Oktatási Hivatal korábbi közlése szerint a hazánkban tanuló a külföldi hallgatók körében az általános orvosi képzés a legnépszerűbb – a fogorvosi és az állatorvosi képzés után –; ebben a tanévben a Debreceni Egyetemre iratkozott be a legtöbb külföldi hallgató (4321 fő), a második helyet a Semmelweis Egyetem „szerezte meg” 3470 fővel.

A szomszédos országok orvosi egyetemei közül a bécsi orvosi egyetem a 101-125., a grazi a 251-300. helyen végzett. A ljubljanai és a maribori (Szlovénia) egyetem az ötszáz legjobb közé került, míg a spliti egyetem (Horvátország) a Semmelweis és a pécsi egyetemhez hasonlóan a 301-400. kategóriában végzett.