Belgrád finanszírozta a hóhérbrigádot

 

A balkáni háborúkban a tömeggyilkosságairól hírhedett Skorpiók nevű paramilitáris alakulatot a szerb fővárosból irányították. A mészárlásokat elkövető félkatonai egység parancsnoka naponta járt „útbaigazításért” a szerb titkosrendőrség sidi központjába – írja cikkében az újvidéki Magyar Szó napilap.

A Jovica Stanisic (67) és Franko Simatovic-Frenki (67), a szerbiai Állambiztonsági Szolgálat 1992 utáni vezetője és főügynöke ellen folytatott, megismételt hágai per tegnapi tárgyalása során a Skorpiók különleges egység volt tagja megerősítette, hogy az osztag a szerbiai szolgálat ellenőrzése alatt állt, és az említett vádlottakat felelősség terheli a Skorpiók tevékenysége miatt.

Goran Stoparic tanúként kijelentette, szemtanúja volt hat muzulmán fiatal kivégzésének, amit a Skorpiók hajtottak végre Srebrenica közelében, Trnovánál, 1995 júliusában. Ezzel alátámasztotta a vádiratban szereplő állításokat, amelyek háborús bűnök elkövetésével vádolják az Állambiztonsági Szolgálat egykori vezetőit az 1991 és 1995 között Horvátország és Bosznia-Hercegovina területén végrehajtott gaztettek miatt. Az említett kivégzésről felvételek is készültek, a tanú azt is tudta, hogy a bűncselekmény megörökítését a Skorpiók egységének parancsnoka, Slobodan Medic-Boca rendelte el. A borzalmas képsorok akkoriban bejárták a világsajtót.

Knin, 1994. december 5.Boszniai szerb katona figyelőállásban a horvát határtól mintegy 20 kilométernyire fekvő Knin városban 1994. december 5-én. A napokban újabb harcokat vívtak a muzulmán és a szerb erők.(MTI/EPA)

Boszniai szerb katona figyelőállásban (MTI/EPA)

Beszámolt arról is, hogy a Skorpiók a felszerelést és a fizetést a szerbiai Állambiztonsági Szolgálattól kapták, központjuk a kelet-szlavóniai Djeletovci faluban volt. Az egység parancsnoka naponta járt eligazításra a horvát határhoz közeli Sidre, a szerb titkosrendőrség ottani hadiszállására. Formálisan a Skorpiók a Szerb Krajinai Köztársaság Hadseregének a részét képezték, de Belgrádból finanszírozták a működését – közölte Stoparic. Az egység tagjainak mintegy harmadát a Frenki által irányított vörössapkások képezték, akik harci kiképzésen estek át Szerbiában. A tanú elmondása szerint a Skorpiók mellett egyéb „műholdjai” is tevékenykedtek a háborús térségekben a szerb titkosszolgálatnak, így például Zeljko Raznatovic Arkan Tigrisei, a Poskok egység tagjai, a Drinai Farkasok és még sokan mások.

A vajdasági magyar lap arról is tudósít, hogy Stoparic a tárgyaláson alátámasztotta: ezek az egységek szisztematikusan „dolgoztak” a nem szerb nemzetiségű lakosság üldözésén, rablások és gyilkosságok sorát követték el a horvátországi Tovarnikon és Vukováron, de a boszniai Brcko környékén is.