Szili: Törést okozott Gyurcsány a nemzeti konszenzusban

 

Több mint egy hete javasolta Gyurcsány Ferenc, hogy a határon túli magyar állampolgároktól vegyék el a szavazati jogot. Szili Katalin ezzel kapcsolatban az M1 szerda esti műsorában elmondta: évek óta tartó egyetértés felmondásával egyedül maradt a volt miniszterelnök és pártja, a Demokratikus Koalíció ezzel a javaslattal, így most már biztos, hogy nem lesz közös lista a többi baloldali ellenzéki párttal.

Az elmúlt 7 évben egyfajta nemzeti egyetértés alakult ki három kérdéskörben a határon túli magyarokkal kapcsolatban, így a választójoguk tekintetében is, így nem gondolta volna, hogy ez a kérdés még a politikai közbeszéd tárgya lesz, és törést fog előidézni ebben a konszenzusban – foglalta össze a véleményét a határon túli magyarok ügyeivel megbízott miniszterelnöki megbízott a DK elnökének bejelentésével kapcsolatban.

Szili Katalin arra a felvetésre, hogy ez a konszenzustörés egy belpolitikai okból történt, kifejtette: annak ellenére, hogy valószínűsíthetően szavazatmaximalizálás áll a DK és elnökének lépése mögött, de elég nagy árat fizetnek a magyar emberek ezért. Azt hozzátette: nagy hibának tartja, hogy éppen demokraták akarnak jogokat szűkíteni, hiszen „visszaszerzett jogot” akarnak a javaslatukkal elvenni.

Lehet, hogy a választáson éppen a DK lépése fogja még inkább azt eredményezni, hogy a határon túli magyarok a vártnál nagyobb számban fognak szavazni a jövő évi országgyűlési választásokon – fogalmazott a miniszterelnöki megbízott, aki elmondta, örömmel fogadta baloldali értelmiségiek javaslatot kritizáló írásait.

Szili Katalin kihangsúlyozta: Trianon után közel 100 évvel van egy olyan együttállása a nemzeti létnek, ami egy egészen új típusú kooperációt enged meg magyarok között, amit 2020 után is meg kell tartani szerinte.