Kiderült, melyik a kedvenc kutyafajta hazánkban

 

A Magyar Állatorvosi Kamara által, a közel múltban készült felmérés nem csupán a leggyakoribb kutyafajtákat vette sorba, de a kedvenceknek adott nevekről is listát készítettek. Ezek szerint hazánkban a legtöbben Buksinak hívják házőrzőjüket.

A legnépszerűbb fajta a német juhászkutya, a leggyakoribb név pedig a Buksi, amit a kedvencünknek adunk  A felmérés szerint a német juhász, a tacskó és a puli a legkedveltebb kutyafajták hazánkban. A több mint kétmilliós állományból 129 ezer német juhász, de Csongrádot és Budapestet leszámítva ők az elsők a megyei rangsorban is. A Buksi mellett pedig a Kántor és a Rex számítanak favoritnak a házőrző nevek között.

A chippel rendelkező házőrzők ma már digitális nyilvántartásban szerepelnek, így elkészíthetővé vált Magyarország első kutyatérképe. Ezek alapján könnyen kideríthető, hogy milyen fajtákat tenyésztünk, mint ahogy az is, hogy otthonra milyen választunk.

Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke a Kossuth rádió Napközben című műsorában úgy fogalmazott: „Similis simili gaudet” – azaz hasonló hasonlónak örül: adott kutyának adott gazda való. Ezek az állatok, főként kutyák, olyan régóta köztünk szocializálódnak, hogy tényleg „társállatokká” váltak. Gyakorlatilag valóban értik szavaink egy részét, és az érzelmi hullámainkat, de fogékonyak a hangulatainkra is. Pontosan meg tudnak minket fejteni: ha a gazda szomorú, a kutya megpróbálja felvidítani.

Forrás: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Fontos azt mérlegelni a kutyaválasztásnál, hogy képesek vagyunk-e az állat számára az alapvető fizikai és biológiai igényeket biztosítani. Érdemes azt is mérlegelni, hogy milyen célra szánjuk a vásárolni kívánt háziállatot – tette hozzá a szakember.

Manapság az urbanizáció okán a legnépszerűbbek a kistestű kutyák. Nem csupán a helyigény, de az anyagiak is befolyásoló tényezőnek minősülnek.

Turcsán Borbála etológus a műsorban úgy nyilatkozott, hogy bár a különböző kutyafajtáknak nincs személyiségük, létezik a fajtára jellemző tipikus viselkedés. A németjuhász – a kutatások szerint – három tulajdonság alapján jellemezhető: képezhető, bátor és más kutyákkal szemben kevésbé barátságos. Az összes vizsgált fajta rangsorában a felső 25 százalékban helyezkednek el.

A tacskókkal kapcsolatban rengeteg a sztereotípia: makacs, vakmerő, illetve más kutyákkal távolságtartók – mondta a szakértő. A vizsgálat alapján azonban kiderült, hogy nincs átlagos viselkedés egy tacskóra vonatkozóan. Ugyanis ahhoz, hogy egy fajtát jellemezzünk, szükséges, hogy az egyedek ne térjenek el a fajta átlagtól. Mivel a tacskó ezt nem tudja teljesíteni, így ennél a fajtánál minden egyedfüggő.

Az eredmények alapján elmondható, hogy hasonló hasonlót választ, azaz a gazda magához hasonlatos kutyát keres. De természetesen a kapcsolat elején még kutya és gazdája csiszolódik. A viszonyhoz szükséges hasonlóságot nem befolyásolja a kapcsolat hossza – állítja a kutatásra hivatkozva Turcsán Borbála. A felmérés alapfeltétele volt ugyanis, hogy olyan gazdákat kerestek, akik már legalább hat hónapja kutyatulajdonosok.