Alvás helyett „okostányér” – Így éljük túl a telet elhízás nélkül

 

Többet eszünk, többet alszunk – a téli hónapokban sokan tesznek így a korai sötétség és az egyre hidegebbre forduló idő miatt. Azonban ami jó a hideg ellen, nem biztos, hogy egészséges is – állítják táplálkozási szakértők. És ugyan a kalóriáról az a hír járja, hogy ez az a kis élőlény, amelyik éjszakánként szűkebbre varrja a szekrényben lévő ruhákat, Miháldy Kinga dietetikus szerint okos táplálkozással a téli hónapokban is megelőzhető a plusz kilók felszedése, ehhez pedig segítséget nyújt az új magyar táplálkozási ajánlás, az Okostányér is, amelynek már a „gyermekváltozata” is megjelent.

Több oka lehet a téli elhízásnak, ezek egyike az, hogy az úgynevezett alváshormon, a melatonin szintje a hideg idő beálltával megemelkedik a szervezetben, ez pedig hatással van a szervezet zsíranyag-szabályozására, a hőszabályozásra, a hormonszintünkre is – ismertette a táplálkozástudományi szakértő.

De emellett van genetikai oka is – folytatta –, hiszen az emberi törzsfejlődés során a hideg időszak esetén a szervezet a fagyhalál elkerülése érdekében mindig zsírt halmozott fel, valamint azért ilyenkor az emberek hajlamosabbak kevésbé aktív életmódot folytatni, valamint a téli ünnepek körüli étkezési szokások is azt eredményezhetik, hogy meghízik az ember.

Természetesen a helyes táplálkozási szokások segíthetnek, s ebben segítséget nyújthat felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt az Okostányér című kiadvány – mondta el a dietetikus. Miháldy Kinga szerint az új magyar táplálkozási ajánlásban foglaltak betartásával a pluszkilókat elkerülhetjük.

Mint elmondta, nagyon fontos a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása ezekben a hónapokban, de az is, hogy megemelt mennyiségű D-vitamin kerüljön a szervezetünkbe, valamint az, hogy törekedjünk a változatos táplálékbevitelre.

A dietetikus kiemelten ajánlja a sütőtököt és a céklát a téli hónapokban, hiszen az tévhit – jegyezte meg –, hogy ilyenkor nem lehet elegendő zöldséget fogyasztani.

Módjával és felváltva a zsiradékokkal

Kiemelte: megfelelő arányban kell fogyasztani növényi és állati eredetű zsiradékot, emellett a napi energiabevitel 30 százalékát kell zsiradékkal pótolni, ebbe viszont szerinte bele kell számolni a rejtett zsiradékokat, hiszen például a sajt és a tej is tartalmaz zsiradékot.

Salátákhoz a növényi, főleg olívaolajat ajánlja a szakember, viszont ebben is a mértéktartást tart indokoltnak, így ha salátára extra szűz olívaolaj kerül, akkor azzal már ne főzzünk.

Találjunk módot a mozgásra

Közölte: ilyenkor is ugyanannyit kell inni, az igény ugyanis nem változik lényegesen, mindössze kevésbé kívánjuk a folyadékot. Szintén jelentős a megfelelő mozgás. Sötétben nehezebben veszi rá magát az ember, hogy sportolni induljon, ha azonban magányos tevékenység helyett társaságit választ, növelhető a motiváció – mondta Miháldy Kinga.