Aknamezőről kellett gyerekeket menteni

 

A Szarajevó mellett Zunovica településen élő három kiskorú, 11 és 13 év közötti fiú „kíváncsiságból” lépett a nemzetközi tiltó jelzésekkel ellátott veszélyes területre, ahol a balkáni polgárháborúból visszamaradt, máig éles, még nem hatástalanított gyalogsági aknákat rejtő részek vannak.

Szakemberek fémdetektorral az aknamentesítő De-mine HU-HR projekt szakmai napján a Baranya megyei Kölkednél, a magyar-horvát határ közelében 2017. október 30-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

Képünk illusztráció (MTI-fotó: Sóki Tamás)

Bosznia-Hercegovina-szerte bőven akadnak manapság is tragédiákat okozó elaknásított, robbanószerkezetekkel ellátott térségek, amik elég munkát adnak a tűzszerészeknek. A gyerekek mentésére is egy ilyen speciális egységet riasztottak. A Szövetségi Civil Védelmi Ügynökség (FUCZ) emberei hozták le a százméternyire az aknamezőn bennrekedt fiúkat, akiknek az ijedtségen kívül nagyobb bajuk nem lett. Különlegesen kiképzett szakemberek összehangolt munkájával történt az akció, akik éppen a hasonló esetek megoldására szakosodtak.  A helyszínen figyelemmel kísérte a mentést Vedran Mulabdic belügyminiszter és a FUCZ vezetője, Fahrudin Solak is.