Újabb balkáni régió követel önállóságot?

 

Sulejman Ugljanin helyi politikai vezető európai rendőrségi, katonai és igazságügyi fennhatóság alá helyezné a túlnyomó többségében bosnyák muszlimok lakta területet, mely Szerbia délnyugati csücske, s mint olyan, határos Koszovóval, Bosznia-Hercegovinával, sőt egy része etnikailag átnyúlik Montenegróba is.

Sulejman Ugljanin, a Bosnyák Nemzeti Tanács elnöke az 1991-ben megtartott sandzaki népszavazás eredményére hivatkozva követeli, hogy az illetékes állami szervek írják ki a sandzaki régió területi autonómiájának gyakorlatban való megvalósulását eredményező választást – írja mai keltezésű tudósításában az újvidéki Magyar Szó napilap.

Középkori balkáni sírkövek, stecakok a Szarajevótól mintegy 160 kilométerre lévő Stolacban. Az eredetileg Boszniában élő bogumilok különleges, díszesen faragott sírköveit az UNESCO Világörökségi Bizottsága felvette az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára Isztambulban 2016. július 15-én. Bosznia-Hercegovina területén mintegy 60 ezer stecakot tartanak nyilván. (MTI/EPA/Fehim Demir)

Középkori sírkövek a Balkánon. Megint újabbak követik? (MTI/EPA/Fehim Demir)

Ugljanin a szerb kormányt és az Európai Unió illetékes szerveit is felszólította, hogy módosítsák a csatlakozási tárgyalások 23. fejezete akciótervének elemét képező kisebbségi akciótervet, méghozzá úgy, hogy abban helyet kapjanak az 1991-es referendum eredményei, valamint határozzák meg a napot, amikor a sandzakiak megtarthatnák a választást, amelyen területi autonómiájuk szerveit választanák meg.

Ezzel nem érnek véget Ugljanin követelései. Azt is kéri, hogy Sandzakra terjedjen ki az európai biztonsági erők és igazságügyi szervek hatásköre, vagyis ezek vonják fennhatóságuk alá Szerbia szóban forgó régióját. Mindemellett követeli, hogy határozzák meg a dátumot, amikor megkezdődne a szerbiai rendőrség, katonaság, biztonsági szolgálatok és igazságügyi szervek kivonulása Sandzakról. Szerbiában úgy bánnak a bosnyák nemzettel, mint egy idegen testtel, például a katonasághoz és a rendőrséghez is a szerb jelző kapcsolódik, érvelt Ugljanin.

A bosnyák politikus követelésére elsőként Biljana Popovic Ivkovic, a Belügyminisztérium államtitkára reagált, arról biztosítván Szerbia minden polgárát, hogy semmi okuk az aggodalomra. Sulejman Ugljanin nem veszélyeztetheti Szerbia stabilitását és az ország, illetve a polgárok biztonságát – írja a lap.