Szijjártó: Soha nem látott lendületet kaphat Budapest és Szófia együttműködése

 

A Bulgária és Magyarország között az európai sorskérdésekben vallott azonos álláspont megteremti a lehetőségét annak, hogy a gazdasági együttműködés akadálymentes legyen, és soha nem látott lendületet kapjon – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki szófiai sajtóértekezletén, miután részt vett a Magyar–Bolgár Gazdasági Együttműködési Kormánybizottság alakuló ülésén.

Bulgária és Magyarország szövetségesként sok területen számíthat egymásra, a két ország között a politikai együttműködés problémamentes – tette hozzá.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Szófiában 2017. november 3-án (MTI Fotó: KKM)

A két ország egyebek között szövetségese egymásnak a kontinens energiabiztonságát érintő kérdésekben. Infrastrukturális hiányosságok miatt a közép-európai gázellátás biztonságáról beszélni egyelőre merészség, azonban Bulgária, Szerbia és Magyarország összefogásából 2019 végére lehetőség nyílik arra, hogy déli irányból újabb oroszországi gázforrások nyíljanak meg a nyugat-balkáni és a közép-európai térség számára – mondta a miniszter. Így a három ország együttműködése nyomán ettől az időponttól Magyarország déli irányból jelentős mennyiségű, évente hat milliárd köbméter körüli gázt tud majd importálni. Az új déli irányú gázszállítási útvonal még versenyképesebbé fogja tenni mind a három ország gazdaságát – szögezte le.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) felszólal a magyar–bolgár gazdasági együttműködési kormányközi bizottság alakuló ülésén Szófiában 2017. november 3-án (MTI Fotó: KKM)

A Bulgária és Magyarország közötti kereskedelmi forgalommal kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta: tavaly 1,3 milliárd euró értékű volt a forgalom, és értékben az idén már az első nyolc hónapban meghaladták az egymilliárd euró. Így az év végére a két ország közötti kereskedelmi forgalom jelentősen növekedni fog – jelentette ki.

A Szijjártó Péter vezette magyar delegáció látogatása alkalmával a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Bolgár Befektetési Ügynökség együttműködési megállapodást kötött. Ezzel kapcsolatban a miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: Budapest nyitott a magyar Eximbanknál egy 510 millió eurós hitelkeretet a magyar-bolgár kétoldalú gazdasági együttműködés további fejlesztésére, és megállapodtak egy magyar és bolgár startupokat támogató alap létrehozásában. A két ország továbbra is fenntartja szoros mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködését, és miután újra van rendszeres közvetlen légi járat a két főváros között, turisztikai együttműködésükre is nagyobb hangsúlyt helyeznek a jövőben – jegyezte meg végül.

A két ország szövetségesként számíthat egymásra az európai vitákban

A két ország szövetséges az illegális migrációról zajló vitákban, és egyetért abban, hogy az illegális bevándorlást az EU külső határainál kell megállítani. Egyetértenek abban is, hogy az EU-nak már azelőtt meg kell hoznia a döntést: ki jöhet be az unióba, és ki nem, mielőtt az illető személy a területére lépne – tette hozzá. Magyarország nagyra becsüli Bulgária erőfeszítéseit az EU külső határainak megvédésében, és miután a balkáni ország jelesre vizsgázott ebből, ezért Budapest támogatja, hogy Bulgária minél előbb a schengeni övezet tagjává váljon – mondta a miniszter, emlékeztetve arra, hogy Bulgária 260 kilométer hosszan épített kerítést Törökországgal közös határán.

A két ország szövetségesként számíthat egymásra akkor is, amikor az európai keresztény értékek megvédéséről van szó. Mindkét ország komolyan veszi azt, hogy az európai integráció keresztény alapokra épül – szögezte le Szijjártó Péter. ”Tárgyaltam az önök miniszterelnökével az új ukrajnai oktatási törvény miatt kialakult helyzetről is. Jelentős magyar és bolgár kisebbség él Ukrajnában, és mindkét kormány elfogadhatatlannak és európaiatlannak tartja azt a ukrán parlamenti döntést, amelynek nyomán jelentősen sérültek a magyar és bolgár kisebbség jogai az országban az anyanyelven történő oktatás terén” – idézte a tárgyalásain elhangzottakat a magyar diplomácia vezetője.

Ezért a két ország minden európai fórumot felhasznál arra, hogy Ukrajnában ismét érvényesüljön a bolgár és a magyar kisebbség joga az anyanyelven történő oktatáshoz. “Nem fogadjuk el, hogy egy európai integrációt tervező ország ilyen mértékben megsértse a kisebbségi jogokat, és ezáltal ilyen mértékben súlyosan megsértse az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodást” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.