Még gyorsabb a növekedés a lakásépítésnél

 

A legfrissebb lakáspiaci adatok ötéves távlatban rekordot jelentenek. A lakásépítési kedv látványos növekedése mellett két trend látható: a kisebb településeken a saját célú házépítések, a nagyobb városokban pedig a társasházépítéseké a főszerep.

A lakásépítési kedv fokozódott: január és szeptember vége között 28 411 ezer lakásra adtak ki építési engedélyt, ami 33 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. „Az elmúlt kilenc hónapban közel nyolcezer lakást adtak át, ez pedig 52 százalékos növekedésnek felel meg, ami gyorsuló ütemű növekedést jelent, mivel az első fél évben még 46 százalékos volt a bővülés” – értékelte az adatokat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: mind a lakásépítési engedélyek, mind az átadott lakások számát tekintve 2013 óta legjobb eredményt produkálta a piac az idei első kilenc hónapban. Például 2013 első kilenc hónapjában mindössze 5327 lakásépítési engedélyt adtak ki és alig több mint négyezer lakást adtak át.

Fókuszban a társasházépítések

Balogh László azt is elmondta, továbbra is kettős tendencia látható a lakásépítéseknél. A vidéki kisebb településeken és városokban a saját célú családiház-építések a jellemzőek, a nagyobb városokban pedig az eladási célú társasházépítések vannak a fókuszban és mindkét területen jelentős és látványos a növekedés.

társasház-építés

A lakásépítési kedv és a saját célú építkezések látványos felfutása részben a családi otthonteremtési kedvezménynek, illetve az ötmillió forintos áfa-visszatérítésnek köszönhető, míg az eladási célú lakásberuházások megugrását a kedvezményes – 5 százalékos – áfakulcs segítette. Igaz, ez utóbbi csak 2019 végéig van érvényben.

Bővebben a témáról itt olvashat.