A meddő nők csaknem felét kezelik ezzel a betegséggel

 

Magyarországon mintegy száznyolcvan-kétszázezer ezer nő lehet érintett. Legfőbb tünete a menstruáció idején jelentkező erős hasi vagy a krónikus kismedencei fájdalom.

Minden tizedik fogamzóképes korú nő endometriózisban szenved, a meddő nők csaknem felét ezzel a betegséggel kezelik – jelentette ki  Bokor Attila a Semmelweis.hu-nak adott interjújában. Az egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Endometriózis Centrumának vezető szakorvosa elmondta, vezértünetként a menstruációs fájdalom felerősödése említhető. Hozzátette, mivel egyelőre nem tudni, mitől alakul ki, terápia sem létezik, kezelésként a gyógyszer vagy a műtét jöhet szóba.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az adjunktus elmondta, Magyarországon mintegy száznyolcvan-kétszázezer ezer nő lehet érintett. A betegség kialakulásában kulcsszerepet játszanak a méhnyálkahártya sejtjei, amelyek nem a méhben, hanem valahol máshol, a méh üregén kívül jelennek meg. Ezek egyrészt gyulladást, másfelől letapadásokat, összenövéseket idézhetnek elő, és amennyiben a petevezeték is érintett, meddőség is kialakulhat –  mondta Bokor Attila.

A menstruáció idején jelentkező erős hasi fájdalom az endometriózis legfőbb tünete, ez a betegek nyolcvan százalékára jellemző, de gyakori a krónikus, fél évnél hosszabb ideig tartó kismedencei fájdalom is. Az sem ritka ugyanakkor, hogy teljesen panaszmentes a páciens, és csak akkor diagnosztizálják a kórképet, amikor a sikertelen teherbeesés okát próbálják feltárni.

A szakember hangsúlyozta, krónikus betegségről van szó, és minden egyes menstruációval romlik a páciens állapota, az endometriózis más szervekre, például a húgyhólyagra vagy a vastagbélre is kiterjedhet. Ezért is fontos, hogy korai stádiumban, egy kisebb hashártya elváltozásnál észrevegyék és kezeljék, amikor még elegendő egy néhány perces beavatkozás, és megelőzhető az életminőség romlása.

Bokor Attila szerint mind a megelőzésben, mind a kiújulás esélyének csökkentésében fontos szerepet játszik a helyes életmód. Az adjunktus szerint a testmozgást be kell építenünk a mindennapjainkba, és bár nem egyértelműen igazolt, de valószínű, hogy a túlzott vöröshús- és cukorfogyasztás is hozzájárul a betegség kialakulásához, így ezeket is javallott kerülni.

Genetikai háttere is van az endometriózisnak, ha az anyánál előfordult, a lányának hétszeres esélye lesz arra, hogy nála is diagnosztizálják ezt a kórképet, így családi halmozódás esetén érdemes fokozottan figyelni erre – tette hozzá a szakember.