Őrtüzek gyúltak Székelyföldön az autonómiáért

 

Jelképes lármafákkal világítják ki az autonómiát követelő Székelyföldet. A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére több mint 100 településen gyújtottak őrtüzeket, a megmozdulás résztvevői gyertyákkal és fáklyákkal gyülekeztek, hogy felhívják a román kormány és a nemzetközi közvélemény figyelmét a térség autonómia igényére.

Maros megyében valamivel több mint tíz önkormányzat csatlakozott a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezéséhez, és immár harmadik éve lobbannak fel az autonómia lángjai Marosvásárhelyen a székely vértanúk emlékművénél.

Az ottélő magyaroknak egy hagyományos zarándokhelye az emlékmű, hiszen 1854. március 10-én ott végezték ki az egyik habsburg összeesküvésben résztvevő 3 székely vértanút, és kivégzésük napját a Székely Nemzeti Tanács Székelyföld autonómiájának napjává nyilvánította, és minden évben több ezer ember részvételével autonómiatüntetést tartanak a helyszínen.

Őrtűz ég Csíkszeredában, a Mikó-vár előtti téren 2017. október 29-én este. Közös imára és őrtüzek gyújtására hívta október 29-re Székelyföld népét Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. MTI Fotó: Veres Nándor

Őrtűz ég Csíkszeredában, a Mikó-vár előtti téren 2017. október 29-én este. Közös imára és őrtüzek gyújtására hívta október 29-re Székelyföld népét Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. MTI Fotó: Veres Nándor

Marosvásárhelyen rettenetesen fontosak az ilyen jellegű megemlékezések, hisz valamikor Székelyföld fővárosa volt, de az utóbbi időjében az M1 tudósítója szerint a város elvesztette székely öntudatát. Az esemény főszónoka Marosvásárhelyen egyébként Tőkés László volt, és a helyszínen az autonómia kiáltványt is felolvasták.

Végül, de nem utolsó sorban a helyiek arról is beszéltek az M1 tudósítójának, hogy a lángok nemcsak Székelyföldért, Katalóniárét is égnek.

A sepsiszentgyörgyi turul szobor előtti téren a tüntetés szervezői mécsesekből rakták ki Székelyföld körvonalát, és többen fáklyát gyújtottak, de a viharos szél és a sűrű eső eloltotta a nyílt lángokat. A sepsiszentgyörgyi helyszínen Izsák Balázs SZNT-elnök székely és katalán zászló mellett olvasta fel a tüntetés kiáltványát, amely valamennyi tüntetési helyszínen elhangzott.

A dokumentum szerint Európában “megmozdult a föld”, egyre több régió, vagy önálló állammal nem rendelkező közösség fejezi ki az önrendelkezés iránti akaratát. “Legyen szó akár függetlenségről, akár államon belüli önrendelkezésről, a nemzetközi közösségnek felül kell vizsgálnia az önrendelkezési jog merev és elavult értelmezését, amely szerint ez a jog kizárólag csak az államok népességét illeti meg” – olvasható a dokumentumban.

A tüntetéseken összegyűltek nevében fogalmazott kiáltvány ismét kinyilvánította a Székelyföld területi autonómiája iránti igényt. A dokumentum révén a tüntetők elégedetlenségüknek adtak hangot a román kormány párbeszédet elutasító magatartása miatt, és megerősítették ragaszkodásukat a nyolc székely széket és a 149 önkormányzatot magába foglaló Székelyföld határaihoz, amelyet a helyi közösségek népszavazása tesz majd véglegessé.

Csíkszereda, 2017. október 29. A székely és a magyar zászló, valamint Partium és Katalónia zászlaja a résztvevők kezében a Mikó-vár előtti téren gyújtott őrtűz mellett Csíkszeredában 2017. október 29-én este. Közös imára és őrtüzek gyújtására hívta október 29-re Székelyföld népét Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. MTI Fotó: Veres Nándor

Csíkszereda, 2017. október 29.
A székely és a magyar zászló, valamint Partium és Katalónia zászlaja a résztvevők kezében a Mikó-vár előtti téren gyújtott őrtűz mellett Csíkszeredában 2017. október 29-én este. Közös imára és őrtüzek gyújtására hívta október 29-re Székelyföld népét Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.
MTI Fotó: Veres Nándor

 

A párbeszéd szükségességét hangoztatta beszédében Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke is, megjegyezvén, hogy míg az olasz kormány késznek mutatkozott a tárgyalásokra a nagyobb autonómiát kérő és ezt népszavazással nyomatékosító Veneto és Lombardia tartományokkal, addig a spanyol kormány elzárkózik attól, hogy párbeszédet folytasson a katalán nép képviselőivel. Tanulságként üzente a román kormánynak, hogy a párbeszéd elutasítása az indulatok felkorbácsolását eredményezi.

A turul szobor mellett mondott imájában Kovács István unitárius lelkész megállapította, ha a szél el is oltotta a mécseseket, a mostoha körülmények nem olthatják el a szabadságvágy lángját, amelyet magukban hordoznak a székelyföldi emberek.

A megmozduláson felolvasták Szili Katalin levelét, amelyben a miniszterelnöki megbízott arra figyelmeztetett, hogy Európa nem tekinthető valódi értékközösségnek, míg egyes európaiakat megillet az autonómia, másokat pedig nem. Szili Katalin reményét fejezte ki, hogy az október utolsó vasárnapján gyújtandó őrtüzek valamikor a már kivívott autonómia ünnepei lesznek.

Az SZNT közlése szerint mintegy száz székelyföldi helyszínen gyűltek össze vasárnap este őrtüzeket gyújtani, és kinyilvánítani a székelység autonómiaigényét.