Pristina a szerb liszt ellen

 

A szerb kormány, azaz a kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztérium most juttatta el tiltakozását a pristinai szerveknek, amelyek október 23-án védővámot vezettek be a szerbiai lisztre.

Aratás előtt álló őszi búza a Hajdú-Bihar megyei Derecske határában 2014. június 29-én. Két héttel korábban indult el az őszi búza aratása, az előzetes termésbecslések alapján a tavalyinál több és jobb minőségű kenyérgabona várható idén.MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Fizessen rá a szerb, ha albánnak ad el lisztet? (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Védővám és tiltakozás

A túlnyomórészt albánok lakta hajdani szakadár szerbiai tartomány illetékesei azzal az indokkal hozták meg a döntésüket, hogy a szerbiai termelők áron alul, illetve gyártási áron értékesítik Koszovóban a terméküket. A vállalatok mostantól tonnánként 40 euró vámot kötelesek fizetni a Szerbia és a Koszovó közötti határon. Rasim Ljajic szerb kereskedelmi miniszter szerint a vámharc klasszikus formájáról van szó: Pristina megpróbálja ellehetetleníteni a szerbiai liszt Koszovóba való szállítását.

A szerbektől levált Pristina megint huzigálja Belgrád bajszát

Ljajic cáfolta, hogy a szerbiai vállalatok áron alul értékesítenék lisztjüket Koszovóban. Szinte ugyanazon az áron értékesítik, mint Macedóniában, Montenegróban vagy Bosznia-Hercegovinában, tette hozzá Ljajic, mondván: egyedül a szállítás költségei miatt lehetnek különbségek. Szerinte logikus, hogy Pristinában nem annyiért adják el a szerbiai lisztet, mint például Tiranában. Ha a rendelkezést nem függesztik fel, Szerbia kezdeményezni fogja, hogy hívják össze a CEFTA közös bizottságának rendkívüli ülését – írja cikkében az újvidéki Magyar Szó.