Országos Rajzfilmünnep: 60 helyszín, 350 program

 

A filmvetítések mellett halloweenbulival, játszóházakkal, interaktív előadásokkal is várja az érdeklődőket november 3. és 5. között az Országos Rajzfilmünnep.

A 15 éves KEDD Animációs Stúdió partnerei segítségével gazdag rajzfilmkínálatot gyűjtött össze és ajánlott fel azoknak az intézményeknek, amelyek nyitottak családi és gyerekprogramok szervezésére – áll a stúdió közleményében, amely szerint az Országos Rajzfilmünnephez idén 53 városban összesen 60 helyszín csatlakozott több mint 350 programmal.

 

Budapest, 1970.Kotkoda, a tyúk (b) és férje Kukori, a kakas a Kukori és Kotkoda című televíziós rajzfilmsorozat egyik jelenetében. A felvétel készítésének pontos dátuma és készítője ismeretlen. MTV Fotó: -

A Kukori és Kotkoda rajzfilmsorozat a Magyar Televízió megrendelésében készült (MTV-fotó)

A helyszínek változatos műsort állítottak össze a klasszikus és a legfrissebb filmkínálatból, de olyan helyszínek is vannak, ahol Nepp József, a közelmúltban elhunyt kiváló rajzfilmrendező emléke előtt tisztelegnek.

Berettyóújfaluban például a Mátyás, az igazságos és a Vízipók-csodapók lesz műsoron, Bicskén olyan modern meséket vetítenek, mint a Messzi észak és az Egy kupac kufli, a budaörsi Zichy Majorban Nepp József emlékére pedig a Kérem a következőt és a Mézga család sorozataiból láthatnak válogatást az érdeklődők.

 

A Budapesti Művelődési Központban az animációs fesztiválok válogatásait élvezhetik az érdeklődők, Hódmezővásárhelyen viszont olyan klasszikus magyar sorozatokkal találkozhatnak, mint A kockásfülű nyúl, a Kíváncsi Fáncsi és a Pom Pom meséi.

A filmvetítéseket kiegészítő programok között Bogyiszlón például interaktív előadásokkal és játékos feladatokkal készülnek, Törökszentmiklóson rajzfilmünnepi halloweenbulira várják a közönséget, Pécsen a gyerekek elkészíthetik saját rajzfilmjelenetüket, Újpesten játszósarok, arcfestés és rajzfilmtotó várja a vendégeket, Dombóváron pedig népi fa játékokkal, fejlesztő- és logikai játékokkal lehet megismerkedni.

A Rajzfilmünnephez kapcsolódó pályázatra 14 év alatti gyerekek munkáit várják november 5-ig.