Varga: A kormány kiemelten kezeli az egészségipart

 

A kormány iparfejlesztési törekvései között kiemelt szerep jut az egészségiparnak, amely a magyar gazdaság egyik kitörési pontja – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten, a 77 Elektronika Kft. Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Központjának átadó ünnepségén.

Varga Mihály hangsúlyozta: az orvosi eszközök és berendezések gyártásában világviszonylatban is rendkívüli a verseny, ezért is kiemelkedő teljesítmény, hogy egy magyar cég képes nemzetközi sikereket elérni ezen a területen.

Ezt segítheti az orvosdiagnosztikai berendezések fejlesztésére létrehozott központ, amelyet egy családi cég több mint egymilliárd forintos befektetéssel valósított meg – mondta.

Hozzátette, a teljes egészében magyar tulajdonú high-tech vállalkozás több mint 90 országba exportál, és a kutatási-fejlesztési tevékenysége egybeesik a kormány versenyképességet és hatékonyságot javító célkitűzéseivel.

Kiemelt helyen szerepel az egészségipar

A nemzetgazdasági tárca vezetője hangsúlyozta: a kormány iparfejlesztési stratégiájában, az Irinyi-tervben kiemelt helyen szerepel az egészségipar, amelynek forgalma világszinten becslések szerint meghaladja az 5 billió dollárt. Hozzátette, hogy kiemelkedő az ágazat munkahelyteremtő képessége és exportjának aránya is.

Varga Mihály elmondta: az orvosi eszközök gyártása a magyarországi feldolgozóipar egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata, szereplői pedig döntő részben magyar tulajdonban lévő vállalatok. Ez azért is örvendetes, mert a területen működő kis- és középvállalkozások kutatási-fejlesztési kiadásai az elmúlt tíz évben csaknem megnégyszereződtek.

Rekordszintet ért el a foglalkoztatottság

A nemzetgazdasági miniszter az elmúlt időszak gazdasági eredményeit értékelve emlékeztetett: Magyarországon már megvannak a stabil és fenntartható gazdasági növekedés makrogazdasági feltételei, és ez megfelelő hátteret ad ahhoz, hogy a magyar cégek a 77 Elektronika Kft.-hez hasonló sikereket érjenek el.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az idei első fél évben a magyar gazdaság teljesítménye 14 százalékkal haladta meg a 2013 első felében mért szintet, az ipar teljesítménye augusztusban 6,8 százalékkal nőtt, a reálbérek idén 10 százalék felett növekedtek, a foglalkoztatottság pedig rekordszintet ért el, 4 millió 451 ezren dolgoznak Magyarországon, a munkanélküliség pedig 4,1 százalék. A cél azonban az, hogy Magyarországon a munkavállalók száma megközelítse az ötmilliót –közölte Varga Mihály.