Macedóniában bukkant fel a hírhedt terrorista

 

A hajdani német terrorszervezet, a Vörös Hadsereg Frakciójának egyik legkeresettebb női tagja ma már humanitárius feladatokat vállal a térségben, tanulmányokat folytat és könyvet ír a Balkán történetéről – írja a belgrádi Blic napilap.

Ulrike Meinhoff körözési fotója és Andreas Baader, akit a hatóságok őrizetbe vettek a Vörös Hadsereg Frakció anarchista csoport vezetőjeként elkövetett terrorcselekményekért

A Vörös Hadsereg Frakció (RAF) szélsőbaloldali szervezet 1968 és 1998 között támadások és gyilkosságok sorozatát hajtotta végre az akkori NSZK területén. Silke Maier Witt 1977-ben tevékenyen részt vett Hans-Martin Schleyer, a gyáriparosok szövetsége elnökének elrablásában és meggyilkolásában. Az akcióban életét vesztette az üzletember sofőrje, és a kíséretében lévő három rendőr is, akik próbálták megvédeni.

A vérfürdő után a terrorista az NDK-ba menekült, ahol háborítatlanul élt 1990-ig, amikor letartóztatták, és tíz év fegyházra ítélték, aminek mintegy felét leülte, majd szabadon bocsátották.

Kutyából szalonna?

A néhai terrorista – Maier Witt asszony – ma már közismert emberbaráti tevékenységéről, a népek közti megbékélés szószólója lett. Elmondása szerint sem a politikához, sem a bűn világához nincs köze, a macedón fővárosban, Szkopjéban él, és tanulmányokat folytat. Feltett szándéka, hogy megírja a „Balkán igaz történetét”.

Állítása szerint apja SS múltja miatt érzett ellenszenve miatt lépett a marxista Baader–Meinhof-csoport terroristái közé. A börtönbüntetésének letelte után német humanitárius szervezetek tagja lett. Többek közt Koszovóban is megfordult, ahol emberjogi tevékenységet folytatott és a népek közötti toleranciát hirdette.