Kora jurakori húsevő dinoszaurusz nyomaira bukkantak

 

Háromujjas, mintegy 57 centiméteres lábnyomok megkövesedett nyomai arról tanúskodnak, hogy 200 millió éve nagy testű, húsevő dinoszaurusz barangolt Dél-Afrikában. Ez idő tájt a legtöbb ragadozó dinoszaurusz közepes testméretű volt.

A friss tanulmány szerzői a lábnyomokat Lesotho közelében, egy ősi folyóparton találták meg. Becsléseik szerint a Kayentapus ambrokholohali nevet kapott őslény mintegy 9 méteres volt.

Megkövesedett csont nem került elő, de a lábnyomok magukban sok mindent elárulnak az állatról. A kutatók következtetései szerint termetes theropoda – két lábon járó, húsevő dinoszauruszok csoportja, amely a későbbiekben felölelte a Tyrannosaurushoz és Giganotosaurushoz hasonló óriásokat – volt, de testfelépítése nem volt olyan robusztus, mint az említetteké. (A theropodák csoportjából fejlődtek ki a madarak is.)

A Kayentapus ambrokholohali nyomai. (Fotó: AFP)

A Kayentapus ambrokholohali nyomai. (Fotó: AFP)

A Kayentapus a korai jurakorban élt, nem sokkal ama tömeges kihalási eseményt követően, amely kipusztította a triász nagy testű, hüllőszerű szárazföldi ragadozóit. Fabien Knoll, a kutatás egyik szakembere a Reutersnek elmondta, eredményeik egybecsengenek azzal a hipotézissel, miszerint a theropodák fejlődéstörténetüknek már viszonylag korai szakaszában eléggé nagy testméretekre tettek szert, de szemlátomást nem a triász-jura határ előtti időszakban.

A dinoszauruszok fejlődéstörténetének ilyen korai szakaszáról nincs a kutatók birtokában ilyesféle ragadozó csontváza. Az őslény a déli féltekén található szuperkontinensen, a Gondwanán élt.

Korábban Lengyelországban is találtak megkövesedett lábnyomokat, amelyek egy hasonló méretű theropodáról árulkodnak: ez körülbelül ugyanazon időszakban élt az északi szuperkontinensen, a Laurázsián.

Fabien Knoll a frissen felfedezett nyomokkal. (Fotó: AFP)

Fabien Knoll a frissen felfedezett nyomokkal. (Fotó: AFP)

A szerzők megjegyezték, hogy hasonló méretű theropodákra utaló leletek csak 30 millió évvel később jelennek meg a fosszilis adatok között. A kutatásról a PLoS One folyóirat számolt be.

Egy másik, szintén csütörtökön bejelentett kutatásban is új dinoszauruszfajt írtak le: a növényevő Matheronodon provincialis 70 millió évvel ezelőtt élt, kövületeire Dél-Franciaországban bukkantak rá.

Megkülönböztető jegye nagyméretű foga, amely vésőszerű élével erőteljes nyírást segített elő a szívós vegetáció fogyasztásakor. A kutatásról a Scientific Reports folyóiratban számoltak be.