Ingyenesen letölthető a tizenéveseknek készült jogi alkalmazás

 

Holnaptól elérhető az applikáció, amely a hazai igazságszolgáltatás rendszerét mutatja be. A StoryLab mobiljáték célja, hogy a gyerekek minél többet tudjanak meg játékos formában az igazságszolgáltatás működéséről, valamint a saját jogaikról.

Hazánkban több tízezer fiatal van a büntetés-végrehajtás intézményrendszerében.

A StoryLab elnevezésű projekt célja a gyerekek jogtudatosságának erősítése. A játék során a fiatalok megismerhetik hazánk igazságszolgáltatási rendszerét, és ami még ennél is fontosabb: saját jogaikat.

StoryLab

Az app segítségével a fiatalok többek között megtudhatják, mi történik, ha a szüleik elválnak, mit tehetnek, ha a társaik molesztálják őket az iskolában, vagy utcai rablás áldozatává válnak.

Belenézhetnek egy virtuális bírósági ülésbe, megismerhetik milyen szereplők vannak jelen egy tárgyaláson, vagy akár megoszthatják a gyermekbarát igazságszolgáltatásról alkotott gondolataikat, tapasztalataikat országunk döntéshozóival.

StoryLab_Jatek_Terre_des_hommes (13)

A projektet koordináló Terre des hommes Alapítvány és Pressley Ridge Alapítvány erősen épített a gyerekek visszajelzésire. A fejlesztés a Lauder Javne Középiskola tanulóinak és a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon lakóinak bevonásával zajlott.

A fiatalok találkoztak többek között gyerekjogi szakértőkkel, rendőrökkel, bírókkal, pártfogó felügyelőkkel, kriminológiai szakértővel, majd a tapasztalataikat egybe gyúrva a játékban szereplő történetek kiválasztásától egészen a grafika kialakításáig számos folyamatban részt vettek.

Az applikáció pénteken két alaptörténettel debütál, majd egészen decemberig minden héten két újabb történettel gazdagodik.

A játék StoryLab néven letölthető Androidra a Play áruházból és hamarosan az AppStore-ban is elérhető lesz. Első sorban a 14-18 éves korosztálynak ajánlott.

A játékot az Európai Unió támogatta. Fejlesztésben közreműködött: a gyerekek, a Terre des Hommes Magyarország Alapítvány, a Pressley Ridge Alapítvány, Renate Winter osztrák bírónő, nemzetközi jogász, gyermekjogi szakértő és az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja, Magyar Ombudsmani Hivatal, a Hintalovon Alapítvány, valamint számos további, a gyerekek jogaival foglalkozó magyar szervezet.